latinica  ћирилица
30/10/2014 |  19:03 | Аутор: РТРС

Спомен-кућа убијеним Сијековчанима

У Сијековцу, код Брода, мјесту српског страдања на почетку посљедњег рата, симболичан знак српског страдања, али и враћања живота у овај крај.

Почело је рушење старе породичне куће Зечевића, у којој су 1992. године убијена браћа Милан, Петар и Васо, и њихов отац Јово (72).

На истим темељима почеће изградња спомен-куће, али и стана за Миљу Зечевић, мајку Милана, Петра и Васе, коју је предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао Орденом Милоша Обилића.

Од 46 цивила убијених у Сијековцу, у улици у којој су живјели Зечевићи, убијено је још пет чланова породица Милошевић, Радановић и Тривић. Мајка Миља је акцију изградње спомен-собе, уједно и куће, доживјела с олакшањем, јер се нада да овај злочин, коначно, неће бити заборављен.

- Доживјеће једну људску сатисфакцију, да није заборављена и да је на овом простору призната, односно да жртве нису биле узалудне - рекао је Бранислав Зечевић, брат убијених.

Иницијативу да се изгради ова кућа куће покренула је група грађана Брода, РВИ и бивши припадници Војске РС, међу којима је Дарко Младић, син генерала ВРС Ратка Младића.

- Прошло је више од 20 година и ред је да све оно што можемо да допринесемо, да помогнемо тим људима - додао је Младић. 

И општина Брод ће помоћи. Већ неколико година ова посавска општина годишње за стамбено збрињавање борачких категорија издваја пет одсто свог буџета.

Иако није у том ресору, министар здравља Драган Богданић, захвалио је иницијаторима изградње објекта.

- Свакако ћу обавијестити Владу и очекујем да ћемо сви заједно да спомен-кућу завршимо у што скоријем року, и да она служи својој сврси - истакао је Богданић.

Спомен-кућа обиловаће многим доказним материјалима. Намјера је иницијатора да школе у Републици Српској редовно посјећују ово мјесто, у којем ће слушати и "час историје" о недужном страдању српских цивла у агресији Хрватске на овај дио Републике Српске.