latinica  ћирилица
30/10/2014 |  20:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Трилатерала и о напретку региона ка ЕУ

Скуп Трилатералне комисије који сутра почиње у Београду окупиће учеснике из свих европских земаља који ће, између осталог, размотрити и напредак читавог региона на путу прикључења ЕУ.

Предсједник Организационог одбора Европске трилатералне конференције у Београду, Тахир Хасановић, рекао је да ће 38. Конференцију Трилатералне комисије, која траје до 2. новембра, отворити предсједник Европског огранка Трилатерале Жан-Клод Трише, предсједник Српске националне групе Трилатералне комисије Јован Ковачић и премијер Србије Александар Вучић.

"Поред предсједника српске владе, на панелу о региону учествоваће и премијер Црне Горе Мило Ђукановић, предсједник Македоније Ђорге Иванов и предсједник Републике Српске Милорад Додик", рекао је Хасановић.

Он је истакао да ће учесници бити из свих европских земаља, да је потврђен долазак 165 чланова трилатералне комисије, а то су, како је навео, угледни државници, бивши плитичари, банкари, предсјСедници највећих компанија и носиоци крупног капитала.

Према његовим ријечима, на конференцији ће бити неколико важних тема које ће бити везане, како за напредак цјелокупног региона на путу прикључења ЕУ, тако и односа Русије и Украјине.

Додао је да ће теме бити и енергетска безбједност и остала глобална питања која свјетска Трилатерна комисија сагледава.

Говорећи о утицају Трилатералне комсиије, Хасановић је рекао да она од 1973. године битно утиче на финансијске и економске токове свијета јер у њој сједе истакнути људи који имају могућност сагледавања развоја свијета.