latinica  ћирилица
31/10/2014 |  08:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија: Отказ добија 5.500 људи, у пензију одлази 19.500

Влада Србије прави план рационализације броја запослених у јавном сектору с којим би се почело већ од 2015., преноси Блиц.
Влада Србије - Фото: архив
Влада СрбијеФото: архив

Прије свега, како лист наводи, рачуна се да ће од укупно 25.000 људи који би, према приједлогу ММФ-а, требали да остану без посла у јавном сектору 2015., захтјев за пензионисање до Нове године поднијети њих око 19.500.

Држава ће тако практично бити приморана да уручи још око 5.500 отказа, уобичајен "природни одлив" из јавног сектора је око 10.000 људи годишње, а њих обично одмах замијене нови запослени, што сада, с обзиром на важећу мјеру забране новог запошљавања, неће моћи да буде спроведено.

Праве се озбиљне анализе, а у припреми су и нова законска рјешења попут новог Закона о платним разредима.
У дијеловима јавног сектора гдје има непродуктивних радних мјеста и класичан вишак запослених биће више отпуштања, а јасно је да ће се ићи и на нова запошљавања тамо гдје се то покаже рационалним, пише Блиц.

У буџету за наредну годину ће се, како сазнаје Блиц, наћи и одређен износ потребан за отпремнине вишкова запослених.
Према оквирним процјенама, одлазак сваког запосленог државу може да кошта и до 5.000 евра.
У свему овоме важну улогу ће, како преноси Блиц, имати и коначно формирање прецизног Централног регистра запослених у јавном сектору.
У овој бази података наћи ће се име, функција и зарада сваког коме је држава послодавац, а за коначну реализацију тог посла одређена је прва половина наредне године.