latinica  ћирилица
31/10/2014 |  16:59 | Аутор: РТРС

Србија неће изручити БиХ генерала Ђукића

Интерпол је на захтјев Суда БиХ расписао међународну тзв. црвену потјерницу за пензионисаном генералом Војске РС Новаком Ђукићем, који се налази на лијечењу на Војномедицинској академији у Београду, али он неће бити изручен БиХ, сазнаје Глас Српске.

У Министарству правде Србије кажу да од БиХ још нису добили званично обавјештење о расписивању међународне потјернице, али да власти Србије за Ђукићем неће расписивати потјерницу.

- С обзиром на то, да је Ђукић држављанин Србије, он неће бити испоручен БиХ. Ситуација у вези са ратним злочинима је специфична. Шта ће даље бити предузето, требало би видети у Тужилаштву за ратне злочине Србије - кажу у Министарству правде.

Из Интерпола БиХ је речено да су у сриједу касно послијеподне, исти дан кад је и стигла наредба Суда БиХ, расписали међународну потјерницу за Ђукићем.

Шеф Ђукићевог тима одбране Милорад Ивошевић каже да је ријеч о непримјереном потезу Суда БиХ и о правној агресији. Нагласио је да се Ђукић лијечи и да не бјежи од правосуђа, те да жели да све буде у регуларном поступку.

- Суд БиХ, прије свега, треба да дозволи обнову поступка у предмету против Ђукића, јер сви докази говоре да он није починио ратни злочин - каже Ивошевић.

Додао је и да ће ових дана резултат реконструкције догађаја на Тузланској капији, као нови доказ у поступку, бити упућен правосуђу БиХ, уз нови захтјев за обнову поступка.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да расписивање међународне потјернице за генералом Новаком Ђукићем представља додатан притисак Суда БиХ на Ђукићеву одбрану да не дође до понављања поступка у предмету "Тузланска капија". Ђукићева одбрана протеклих мјесеци радила је реконструкцију дешавања на Тузланској капији и то је оно што је "трн у оку" Суда БиХ. Којић је нагласио да генерал Ђукић није никакав бјегунац, јер је потпуно легално и легитимно отишао у Србију на лијечење због здравствених проблема, наводећи да му у супротном, не би био омогућен прелазак границе. 

Ђукић је на лијечење у Београд отишао након што је пуштен на слободу у периоду између поништења првостепене пресуде за злочин почињен на Тузланској капији  и доношења нове пресуде. Ђукић је 2010. године осуђен на 25 година затвора због злочина на Тузланској капији 1995. године, али је Уставни суд БиХ поништио ту пресуду након што је Европски суд за људска права у Стразбуру прошле године утврдио да је Суд БиХ у процесима за ратне злочине примјењивао погрешан закон.

Апелационо вијеће Суда БиХ у јуну је Ђукићу смањило казну на 20 година затвора, али није дозволило обнову поступка.