latinica  ћирилица
01/11/2014 |  13:46 | Аутор: СРНА

Мутабџија: Поштовање за Матичну библиотеку у И. Сарајеву

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изразио је данас поштовање за резултате руководства Матичне библиотеке у Источном Сарајеву које је протеклом периоду успјело да купи нови простор и уреди Дјечију библиотеку, те преуреди хол библиотеке.
Министар Мутабџија у Источном Сарајеву - Фото: СРНА
Министар Мутабџија у Источном СарајевуФото: СРНА

"Важно је истаћи да је ово руководство у протеклом периоду успјело да купи нови простор и уреди Дјечију библиотеку у граду Источно Сарајево, што показује да овај сегмент институција културе успијева да опстане на тржишту и успјешно послује, упркос тешкој финансијској ситуацији", рекао је Мутабџија током посјете овој библиотеци.

Директор Матичне билблиотеке Источно Сарајево Љиљана Кнежевић информисала је Мутабџију о проблему који ова институција има јер је 60.000 књига и часописа смјештено у неадекватном депоу који прокишњава, а неколико пута био је и на мети провалника.

Она је нагласила да је током сусрета са министром просвјете и културе Српске било ријечи о дугорочном циљу ове установе да прерасте из Народне библиотеке, која је матична за ову регију, у Народну и универзитетску библиотеку Источно Сарајево.

Она је подсјетила да је Матична библиотека још прије неколико година сачинила Студију оправданости таквог пројекта.

"Едукујући кадар и градећи фондове настојимо да се позиционирамо за потребе Универзитета у Источном Сарајеву. То би подразумијевало и проширење броја запослених, али прије тога би подразумијевало и добијање нове зграде", истакла је Кнежевићева.