latinica  ћирилица
01/11/2014 |  15:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Сукоби у Доњецку, дан уочи избора

На аеродрому сјеверно од града Доњецка избили су сукоби, дан уочи избора у областима Доњецк и Луганск на истоку Украјине, извјестили су руски медији.

 Артиљеријска ватра могла се чути и у центру Доњецка, јавио је дописник РИА Новости.

Званичници у Доњецку су потврдили да се чује "жестока артиљеријска ватра и експлозије" широм града, али су додали да сукоби нису омели саобраћај.

Претходна ноћ, према њиховим ријечима, била је "релативно мирна".

Како наводи руска агенција, сукоби су само позадина предстојећих избора, за које су припреме у пуном јеку.

Организатори опремају бирачка мјеста и постављају кабине за гласање, а на некима од њих потребно је замијенити прозоре попуцале од непрестаног гранатирања.

Према закону који је у септембру усвојила Врховна рада и који је потписао украјински предсједник Петро Порошенко, избори за локалне власти Доњецка и Луганска требало би да се одрже 7. децембра, али су лидери ових проруских области и самопроглашених република заказали гласање за 2. новембар, нагласивши да неће омогућити Кијеву да учествује у организовању избора.

Фаворити за побједу на изборима у недјељу су досадашњи проруски политички лидери Доњецка и Луганска Александар Захарченко и Игор Плотницки.

Сједињене Америчке Државе, Европска Унија и Уједињене нације критиковале су одржавање избора, тврдећи да они угрожавају споразуме Контакт групе из Минска, укључујући онај од 5. септембра којим је проглашен прекид ватре.

Русија је саопштила да ће признати резултате избора, јер они промовишу "легитимизацију власти" у региону.