latinica  ћирилица
01/11/2014 |  16:11 | Аутор: СРНА

Зворник - Одржан пети Сајам колекционара

У Зворнику је данас одржан пети Сајам колекционара, на коме су колекционари из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије изложили нумизматичке, филателијске, милитаријске и друге вриједности.
Зворник - Пети сајам колекционара - Фото: СРНА
Зворник - Пети сајам колекционараФото: СРНА

 Колекционар из Зворника Зоран Ивановић, који је домаћин сајма, рекао је да на овој манифестацији учествују колекционари из Бањалуке, Дервенте, са Озрена, из Коњица, Тузле, Зворника и Београда.
Ивановић је рекао да су на овогодишњем сајму претежно изложени предмети везани за војску из одбрамбено-отаџбинског и Другог свјетског рата, док има љубитеља који се не раздвајају од поштанских марака и старих новчаница.

"Иако код нас нема организованих удружења која се баве прикупљањем старих предмета, оваква изложба је интересантна за наше поднебље, јер се скупља и чува све што може бити интересантно или се може рећи да је то једна врста хобија", рекао је новинарима Ивановић и додао да се, захваљујући ентузијазму ових људи, многе старе ствари сачувају од заборава.

Он је додао да се Сајам колекционара користи и за размјену искустава и мишљења, те да је то позитивна и нова ствар за ову средину.

Колекционар Предраг Цупаћ из Бањалуке рекао је да је његова преокупација прикупљање српске милитарије из периода 1991-1995. године и додао да је издао књигу под насловом "Ратне ознаке Срба 1991-1995", која се бави тематиком амблема, односно ознакама јединица српске војске из одбрамбено-отаџбинског рата.

"То је прва књига о тој теми у којој покушавам да дам увид у стање ознака српских јединица из протеклог рата", рекао је Цупаћ и додао да је, нажалост, књига изашла тек двадесетак година послије рата, док су Хрвати написали пет књига о ратним ознакама.

Подсјећајући да је рецензент књиге генерал-пуковник Манојло Миловановић, Цупаћ је додао да је дошао да подржи овај сајам и да покуша да прикупи војне ознаке из отаџбинског рата са овог терена за другу књигу о тој теми.

Колекционар из Дервенте Златко Ћебић бави се необичним хобијем јер прикупља опрему њемачких војника из Другог свјетског рата.

"Бавим се сакупљањем ових ствари већ пет година и у колекцији имам гестаповски капут, мантил војника из СС јединице, гас маске, бајонете, шљемови и другу војничку опрему", рекао је Ћебић.