latinica  ћирилица
01/11/2014 |  17:26 | Аутор: СРНА

Ратни војни инвалид из Цазина пријети самоспаљивањем

Ратни војни инвалид из Цазина Осман Даутовић запријетио је данас самоспаљивањем уколико му не буду враћена незаконито одузета борачка права.
Протести у Цазину - Фото: klix.ba
Протести у ЦазинуФото: klix.ba

Даутовић од јуче протестује са бочиcom бензина и транспарентом на којем позива федералног министра за борачка питања Зукана Хелеза и предсједника Савеза ратних војних инвалида ФБиХ Алу Хошића да хитно реагују у вези са проблемима узрокованим посљедњом ревизијом борачких права.

Од око 600 инвалида подвргнутих оцјени инвалидитета, за 311 је или укинуто право или им је умањен проценат инвалидитета, преносе федерални медији.

Осим Даутовића, којем је смањен проценат инвалидности, протестују и ратни ветерани Ирфан Мердановић и Јасмин Дервишевић, који најављују наставак протеста све док им не буде испуњен бар неки од захтјева.

"Даутовић се данас покушао спалити, једва смо му отели боцу с бензином... Дошло је до грла, овако не можемо више живјети", навео је Мердановић.

Самоспаљивање, које је најавио за данас, одгодио је до понедјељка, 3. новембра, упутивши још један апел министру Хелезу.