latinica  ћирилица
01/11/2014 |  17:57 | Аутор: Агенције

Напетост у ваздушном простору над Европом

Посљедњих недjеља влада велика напетост у ваздушном простору над Европом. Западне земље истичу да руски војни летови над Европом представљају потенцијалну пријетњу безбjедности и цивилној авијацији.


 

Најновији сусрет руских и европских авиона десио се данас када је Британија подигла ловце Краљевског ратног ваздухопловства (РАФ) након што се бар један авион руске авијације приближио британском ваздушном простору.

У саопштењу Министарства одбране Велике Британије каже се да је ово други овакав случај у овој недjељи и да су овај пут ловци типа Тајфун из базе Лузимаут у Шкотској јуче пресрели авион.

Снимци прослијеђени уз саопштење показују један бомбардер, али у Министарству су одбили да потврде колико је авиона било умијешано у инцидент. Сличан инцидент догодио се у сриједу.

НАТО је раније ове недјеље пријавио повећан број руских борбених прелета у рејону Црног, Балтичког и Сјеверног мора као и Атлантика, који су подразумијевали читаве групе авиона и разнолике типове маневара у међународном ваздушном простору.

Тензије између Русије и Запада порасле су послије руске мартовске анексије полупострва Крим које је припадало Украјини.

Пилоти Алијансе пријавили су 100 пресретања ове године, што је три пута више него 2013.

Јуче је портпарол америчке војске Џон Кирби рекао да руски војни летови изнад европског ваздушног простора подижу напетост и представљају потенцијалну пријетњу безбједности и цивилној авијацији.

Џон Кирби истиче да су САД забринуте због летова руских војних авиона и да прате ту активност "врло помно".

"Наравно да сматрамо да овај повећни број летова и активност не доприности безбједносној ситуацији у Европи. Јасно, оне представљају потенцијални ризик ескалације", рекао је портпарол америчке војске.