latinica  ћирилица
01/11/2014 |  18:44 | Аутор: РТРС

Мљекари пријете блокадом царински терминала

Домаћи мљекари пред озбиљним проблемима. Поплаве су ове године битно смањиле производњу. Проблеми су кулминирали због санкција Европске уније према Русији, када је појачан увоз млијека у БиХ из европских земаља.

Домаћи мљекари пријете блокадом царинских терминала, ако надлежне институције не предузму конкретне мјере. У Управи за индиректно опорезивање тврде да нема повећаног увоза и да је у односу на прошлу годину чак преполовљен.

Међутим, домаћи прозвођачи имају другачије податке. Кажу да је увоз млијека у посљедња два мјесеца, далеко већи од онога што приказују Управа за индиректно опорезивање и Министарство спољне трговине БиХ. Зато су затражили и састанак с представницима државних институција.

У понедјељак ће мљекари из РС и ФБИХ за исти сто са истим захтјевом – да се повећа царинска стопа, односно, прелевман, приликом увоза млијека и мљечних производа из ЕУ у БиХ. Не буду ли усвојени њихови захтјеви примијениће репресивније мјере!

- Осамсто литара млијека, дневна је производња на фарми Жарка Швраке из Градишке. Робу пласира Дубичкој мљекари и добија 62 пфенига по литру. До сада је откупна цијена смањивана два пута. Откупљивачи најављју још мање цијене – с почетном, од 40 пфенига. Ни сам није сигуран да ли да настави да се бави производњом.

"Ја мислим да би већу корист требало да има држава од нас, него што ми имамо корист од литра млијека", каже Жарко Шврака, пољопривредни произвођач-мљекар.

Оваквих произвођача је 200 000 у БиХ. Још око 50 000 становника, ангажовано је да преради млијеко и обезбиједи сировину за стоку. Свима њима, због увезеног млијека, посао је озбиљно угрожен, упозоравају мљекари.
С друге стране, у Управи за индиректно опорезивање кажу да је увоз скоро преполовљен.

"За десет мјесеци прошле године увезли смо 22 775 тона млијека, у вриједности од 30,9 милиона марака. Ове године вриједност увезених 12 468 тона је 19,2 милиона марака"

Сличну рачуницу имају и за посљедња два мјесеца, када су на снагу ступиле руске санкције.

“Тако смо у 9 и 10 мјесецу ове године увезли 1752 тоне, вриједности од 2,8 милиона, док смо у 9 и 10 мјесецу прошле године увезли нешто више, а то је 2 314 тона, у вриједности 4,2 милиона км", каже Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Увезене количине много су веће, категорични су мљекари. И предсједник РС, Млиорад Додик, каже да је на тржиште БиХ за нешто више од два мјесеца само у млијеку увезено чак 102 милиона марака. Првобитни ефекат који се добија јесте јефтино млијеко – дугорочни – угрожавање домаће производње.

"Нико не гарантује да ће овакве цијене бити дугорочно, може се десити да ти произвођачи дођу овдје , а да ми више немамо производњу", каже предсједник РС Милорад Додик.

Управо зато, затражиће да се уведу мјере које ће заштити домаће произвођаче од нелојалне конкуренције.
У понедјељак ће и мљекари изнијети своје захтјеве који се огледају у повећању прелевмана за увоз и то на 0,72%.

"Ако не уведу до сриједе прелевмане, ми ћемо затворити граничне терминале и у БиХ нико неће моћи увозити млијеко и млијечне производе" наводи Владимир Усорац предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара.

“Крајње је вријеме да се мијења политика према домаћој производњи, Ако то не ураде ми ћемо бити присиљени довести своје породице и забранити увоз било које врсте у БиХ", каже Мехмед Никшић,предсједник Удружења произвођача млијека ФбиХ.
У Министарству спољне трговине и економских односа кажу да су царинске стопе за ову годину прописане према важећим царинским тарифама. Увезено млијеко се царини, а то, кажу, није мала заштита домаћих произвођача.

"То је 10% од 0,30 – 0,40 пф по литру, сиреви чак и 10% до 1 КМ, а јогурт 10% и 60 пф по литру.. То је солидна царинска заштита " каже Драгиша Мекић, помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ

Млијеко се у БиХ увози из Хрватске, Словеније и Мађарске. За то су одређена два гранична прелаза – Градишка и Бијача. Мљекари тврде, да је одобрен увоз и на прелазима Горица, Изачић и Орашје, што у Управи за индиректно негирају.
За сваки случај, кажу мљекари, и ове прелазе блокираће у сриједу, ако до тада њихови захтјеви не буду усвојени.