latinica  ћирилица
01/11/2014 |  19:23 | Аутор: Агенције

Стиже најхладнија зима у посљедњих 100 година

Надолазећа зима биће најхладнија у посљедњих 100 година, а захватиће велики део Старог континента, најављују британски метеоролози.
зима - Фото: ТАНЈУГ
зимаФото: ТАНЈУГ

 Велике количине снијега упорно ће затрпавати Европу, праћене веома ниским температурама. Према наводима британских метеоролга, арктичка зима ће оковати континент чак пет мјесеци. Они најављују да први ледени талас можемо очекивати већ у новембру.

За јануар се предвиђа рекордно ниска температура од -27 степени Целзијуса, и то на већем дијелу континента, укључујући и наш регион.

Нагло захлађење са собом ће донијети и снијег, који ће на планинама условити стварање сњежног покривача.

Нижи крајеви на бијеле пахуље чекаће до друге половине новембра, кажу метеоролози који се слажу са британским колегама и прогнозирају да ће наступајућа зима бити хладнија и са више снијега него прошла.

''Први снијег у нижим предјелима може да се очекује у новембру и то другој половини мјесеца, а пратиће га, свакако, јаче захлађење. Посљедња недјеља новембра је уобичајено вријеме за први снијег у градовима, али ове године можемо да га очекујемо и мало раније. Генерално, прошла зима је била топла са мало снијега, а ове очекујемо знатно ниже температуре, и више кише и снијега'', наводи метеоролог Недељко Тодоровић.