latinica  ћирилица
04/11/2014 |  18:30 | Аутор: СРНА

СНСД, ДНС и СП формираће власт у Српској

СНСД, ДНС и СП имају 42 посланика у Народној скупштини Републике Српске и формираће нову власт у Српској, договорили су данас у Брчком предсједник СНСД-а Милорад Додик, ДНС-а Марко Павић и СП Петар Ђокић.

Лидер СП-а Петар Ђокић је након састанка са лидерима СНСД-а Милорадом Додиком и ДНС-а Марком Павићем оставио отворену могућност да се и друге странке прикључе овој коалицији.

Ђокић је на конференцији за новинаре рекао да је утврђен оквир будућег коалиционог споразума ове три странке, који ће бити потписан након што буду објављени кончани резултати општих избора.

"СНСД, ДНС и СП усагласили су данас у Брчком споразум о политичкој сарадњи и формирању власти на нивоу Републике Српске и БиХ", изјавио је лидер СНСД-а Милорад Додик.

Додик је након састанка  рекао новинарима да ће потписивање коалиционог споразума услиједити након коначне потврде изборних резултата.

"Могу и дефинитивно да потврдим да СНСД, ДНС и СП имају 42 посланика и више и да апсолутно имају већину у Народној скупштини и могу да формирају нову владу", рекао је Додик.

Он је навео да су споразум, који је данас потписан, дуго радиле групе стручњака из све три странке, те да су у њему усаглашене политике о свим важним питањима функционисања државе и власти - од инфраструктуре до развоја односа према окружењу и европским интеграцијама.

Додик каже да је ријеч о квалитетном договору, који иде на органе све три партије, те да је најважније да су СНСД, ДНС и СП, као озбиљне политичке структуре, истрајали на томе да власт генеришу странке са сједиштем у Српској.

Он је оставио могућност сарадње и са другим политичким странкама, али је нагласио да 42 гласа у Народној скупштини морају бити из Српске.

Додик је рекао да је први пут ова коалиција договорила формирање предсједничког колегијума коалиције, који ће се састајати једном седмично и расправљати о свим важним питањима, давати политичке смјернице и одговоре на све изазове пред органима власти.

Он је потврдио да став коалиције о питању НАТО остаје исти и нагласио спремност за рјешавање питања "Сејдић-Финци" и механизма координације као услова за наставак европског пута БиХ.

Одговарајући на питање новинара, Додик је рекао да ће о именима у структури власт бити ријечи након коначне потврде изборних резултата, али да су Народна скупштина и Влада Српске већ усаглашене.

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је да су усаглашене политике на бази којих је договорена коалиција суштина данас постигнутог договора СНСД-а, ДНС-а и СП.

"Усагласили смо данас политике за развој Републике Српске и БиХ и начин изградње укупних односа унутар Српске и са окружењем, а на бази усаглашених политика са 42 посланика у Народној скупштини ове три странке одлучиле су да иду у коалицију", рекао је Павић новинарима након састанка са предсједницима СНСД-а Милорадом Додиком и СП-а Петром Ђокићем.

Он је подсјетио да су уз ДНС и посланици СРС-а и НС-а који су урачунати у број од 42 посланика.

Павић је оцијенио да су усаглашеним политикама договорена рјешења за многа отворена питања у Републици Српској, БиХ и у односима са окружењем.

"Најважније је да се прекину спекулације и нагађања и да `бабе врачаре` више немају утицаја, јер је ово озбиљна политика", сматра Павић.