latinica  ћирилица
05/11/2014 |  13:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Хаг разматра пуштање Шешеља на привремену слободу

Хашки трибунал затражио је данас од Холандије и Србије да се вечерас до 18 сати изјасне о могућем привременом пуштању на слободу хашког оптуженика Војислава Шешеља.

 Трибунал је навео да је добио додатне повјерљиве информације а које указују на погоршање здравственог стања Шешеља.

С обзиром на нови развој догађаја, Трибунал разматра могућност привременог пуштања на слободу Шешеља и зато је позвао Србију и Холандију да најкасније данас до 18 сати доставе своје мишљење, наведено је у саопштењу.

Влада Србије спремна је да пружи гаранције за привремено пуштање на слободу Војислава Шешеља из Хашког трибунала, саопштено је из Националног савјета Србије за сарадњу са Хашким трибуналом.
Влада Србије даје гаранције под условом да се "оптужени Војислав Шешељ изјасни да ће поштовати све услове које одреди надлежно судско вијеће Хашког трибунала, као и да прихвата гаранције Владе Србије, имајући у виду да их је до сада одбијао".

"Влада Србије је забринута због новог развоја догађаја у вези са здравственим  стањем  оптуженог Војислава Шешеља и у том смислу је спремна да пружи гаранције за његово привремено пуштање на слободу", наводи се у одговору предсједника Националног савјета за сарадњу са Хашким трибуналом Расима Љајића,  на захтјев Хашког трибунала да се Србија изјасни о привременом пуштању Шешеља.

Љајић је у одговору на писмо хашког судије Жана Клода Антонетија, у коме се од Владе Србије тражи мишљење о евентуалном пуштању Војислава Шешеља на привремену слободу, истакао да став Владе Србије о евентуалном пуштању на слободу Шешеља остаје исти.

Тај став Владе Србије је исти као и приликом претходне одлуке судског вијећа Хашког трибунала којом су тражене гаранције од српске Владе, о чему је Влада обавијестила Трибунал 1. јула.