latinica  ћирилица
13/11/2014 |  19:41 | Аутор: Агенције

На помолу "пилула за памет"?

Научници са Стенфорда су открили начин како да мозак животиња врате у такозвано "пластично" стање, налик дјечјем, чиме се поспјешује учење нових вјештина.
Мозак - Фото: илустрација
МозакФото: илустрација

Како пише британски "Инедепендент", истраживање звучи као нешто из научно-фантастичних филмова, али практично значи да је пронађен начин да се животиње (научници се надају, касније и људи) начине "паметнијим".

Тим научника је експериментисао са протеином ПирБ, који омогућава животињским можданим ћелијама да се лакше подсете раније научених вјештина, али и отежава могућност да се науче нове вјештине.

Уочено је да када се вјештачки смањи лучење тог протеина, рецептори другачије функционишу и мозак ствара брже везе.

Тим који предводи професорка Карла Шац радио је са животињама које имају "лијено око" и установио да се примјерци код којих је "пригушено" лучење протеина лакше прилагођавају таквој ситуацији и животом са само једним оком.

Како пише "Индепендент", тим је установио да је увођење мозга у тзв. "пластично" стање, довело до тога да бар један дио мозга постаје прилагодљивији, што значи да би могао да се лакше опоравља од оштећења, да се "преспоји", али и усваја нове вјештине.

Истраживање је значајно јер би могло знатно да помогне приликом лијечења повреда мозга, можданих удара и других неуролошких проблема. Такође, неки од резултата истраживања значиће и у борби против Алцхајмера.

Сљедећа препрека за научнике је то што људи немају ПирБ већ више верзија сличног протеине од ЛилрБ2 до ЛирБ5.