latinica  ћирилица
14/11/2014 |  19:17 | Аутор: СРНА

У Брисбејну почиње самит Г20

У аустралијском граду Бризбејну сутра ће бити одржан самит Г20, а очекује се да ће главна тема разговора између западних лидера и руског предсједника Владимира Путина бити ситуација у Украјини.

Украјина је јуче поново оптужила Русију да на исток те земље шаље војнике и опрему као помоћ профедералним снагама за покретање нове офанзиве.

САД су упозориле Русију да би Запад могао да уведе додатне санкције због "војне ескалације" кризе.

У средишту пажње лидера на самиту Г20 требало би да се нађе подстицај свјетског економског раста, јачање глобалног банкарског система и затварање свих "рупа" у пореским регулативама за велике корпорације.

Међутим, пошто је већина економских питања усаглашена, а све су веће шансе за постизање већег договора о климатским промјенама након што су прошле седмице на самиту АПЕК-а у Пекингу Кина и САД потписале споразум о новим циљевима, извјесније је да ће у Бризбејну у првом плану бити безбједносна ситуација.

Замјеник предсједавајућег америчког Савјета за националну безбједност Беон Роудс рекао је да Украјина није била у средишту пажње на недавно завршеним самитима у Азији, али да ће у Бризбејну предсједник Барак Обама размијенити мишљење о ситуацији у тој земљи са кључним лидерима европског блока, попут њемачког канцелара Ангеле Меркел, француског предсједника Франсоа Оланда и британског премијера Дејвида Камерона.

Све јаче насиље, кршење примирја и извјештаји да необиљежени војни конвоји долазе из правца руске границе изазвали су бојазан да се у Украјини неће одржати прекид ватре договорен 5. септембра.

Русија негира да је послала војнике у Украјину, али је ипак било и позива да се у Аустралију не дозволи долазак руског предсједника Владимира Путина због поступака Русије након обарања путничког авиона "Малезија ерлајнза" изнад Украјине. Међутим, постигнут је консензус он може присуствовати самиту.

Аналитичари сматрају да ће економске теме са дневног реда самита бити у другом плану и због кризе на Блиском истоку.