latinica  ћирилица
15/11/2014 |  10:37 | Аутор: Агенције

Бризбејн- Путин на удару

У аустралијском граду Бризбејну данас самит Г20.

Западни лидери који присуствују самиту Г20 оштро су напали руског председника због кризе у Украјини, запретивши новим санкцијама Русији, уколико не повуче војнике и оружје из суседне државе.

Амерички предсједник Барак Обама рекао је данас да је "руска агресија" против Украјине "ужасавајућа" и да представља пријетњу за свијет, док су европске земље запријетиле Москви даљим санкцијама ако не заустави "проток војске и оружја".

Говорећи на маргинама самита Г20 у Бризбејну Обама је истакао да САД предводе опозицију "руској агресији на Украјину која представља глобалну пријетњу, што се јасно видјело у обарању авиона на југоистоку Украјине".

Предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј рекао је, такође, на самиту Г20, да Москва мора да прекине са испоруком оружја и трупа у Украјину и да мора да изврши притисак на проруске борце да прихвате примирје или ће се суочити са додатним санкцијама.

"Русија мора да прекине проток оружја и трупа са своје територије у Украјину и мора да повуче војнике који се већ налазе у Украјини", рекао је Ван Ромпеј на конференцији за новинаре.

Он је истакао да ЕУ и даље сматра да се криза може ријешити само политичким средствима. "Наставићемо да користимо сва дипломатска средства, укључујући санкције", рекао је Ван Ромпеј.

Министри спољних послова ЕУ састаће се 17. новембра и процијенти ситуацију у Украјини, те одлучити да ли су против Русије потребне "даљи кораци", укључујући санкције.

Меркел: Ситуација у Украјини неприхватљива

Њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је данас да ЕУ разматра додатне финансијске санкције против руских појединаца због кризе у Украјини.
"Садашња ситуација није задовољавајућа. Тренутно разматрамо стављање додатних лица на листу санкционисаних", рекла је Меркелова новинарима на самиту Г20 у Бризбејну у Аустралији.

Меркелова ће се вечерас на маргинама самита састати са руским предсједником Владимиром Путином, али је рекла да не очекује "изненадне, квалитативне промјене" након разговора.

У међувремену, руска агенција "Спутњик" јавила је да су у току разговори "иза затворених врата" Путина и британског премијера Дејвида Камерона на маргинама самита Г20.

Путин је раније данас разговарао са италијснким премијером Матеом Ренцијем и имао кратак сусрет са њемачким канцеларом Ангелом Меркел, јавили су руски медији.

Путин ће се вечерас састати и са француским предсједником Франсоа Оландом.