latinica  ћирилица
15/11/2014 |  13:20 | Аутор: СРНА

Обиљежено 36 година рада Медицинског факултета

Медицински факултет Универзитета у Бањалуци обиљежио је 36 година рада промоцијом 80 доктора медицине, 61 доктора стоматологије, 107 магистара фармације и 27 дипломираних медицинара здравствене његе.

Декан Медицинског факултета Милан Скробић рекао је да 36 година за једну високошколску установу није ни много, ни мало, али довољно да може да се каже да у Републици Српској постоји традиција образовања медицинара.

Он је додао да је до данас на овом факултету дипломирало 2.170 доктора медицине, 473 доктора стоматологије, 514 магистара фармације и 122 медицинара здравствене његе.

"На медицинском факултету данас на четири студијска програма студира око 2.500 активних студената, а наставу изводи 450 наставника", рекао је Скробић.

Према његовим ријечима, на Медицинском факултету проводе се, осим основних, и постидипломске и специјалистичке студије, а од ове школске године и докторске.

"Факултет тренутно ради на неколико локација, а интензивно радимо на пројекту зграде на Паприковцу, уз који би требало да се изгради и истраживачки центар", рекао је Скробић.

Он је честитао дипломцима, уз оцјену да су изабрали частан и хуман позив, који ће од њих тражити стално усавршавање.

Помоћник министра задравља и социјлне заштите Републике Српске Милан Латиновић рекао је да су пред будућим докторима одговорни задаци и да ће у свом послу морати да буду колегијални и посебно професионални према пацијентима.

Он је додао да ће ресорно министарство и Влада Републике Српске у наредном периоду радити на унапређењу услова студирања и едукације медицинара, али и на побољшању система здравствене заштите.

Честитке студентима и наставницима Медицинског факултета упутио је и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Награде за најбољи успјех током студија добили су Дарко Тепчински са студијског програма медицине, Сања Суботић са програма стоматологије, Наташа Срдић са фармације и Мира Ћутковић са студијског програма здравствене његе.