latinica  ћирилица
15/11/2014 |  20:28 | Аутор: РТРС

БиХ има најнижу стопу учешћа на тржишту рада у Европи

Босна и Херцеговина треба да усвоји сет реформи тржишта рада које би омогућиле повећање отварања нових радних мјеста, колективно преговарање, и у већој мјери ангажовала младу популацију у радну снагу.


Босна и Херцеговина има најнижу стопу учешћа на тржишту рада у Европи, са само 44 одсто радно способног становништва.

Тржиште рада у БиХ није се много промијенило од некадашњег социјалистичког насљеђа. Недовољно је развијено и неконкурентно у односу на глобалне трендове. Под директним је утицајем лошег стања у привреди. Није усклађено са образовним системом што доводи до поларизације на дефицитарне и суфицитарне категорије послова и кадрова.

У борби за радно мјесто побјеђују квалификовани и кадрови с искуством, који раде на унапређењу својих вјештина и тиме себи повећавају тржишну вриједност. Атрактивнији су компанијама јер оне траже раднике без дуге паузе у радној биграфији.

Унија студената упозорава на хиперпродукцију високообразованих. Уписна политика требала би да одражава потребе друштва и тржишта рада, а не жеље образовних институција, ученика или родитеља. Млади су најбројнији на бироима за запошљавање.

Млади све чешће одустају од пријављивања на огласе за посао јер послодавци углавном траже радно искуство. У Унији студената указују и на случајеве нетранспарентности јавних конкурса. Будућа реформа промијенила би праксу која штити оне који су у радном односу и пружила могућност незапосланима да би сви имали једнак приступ послу.