latinica  ћирилица
15/11/2014 |  20:46 | Аутор: РТРС

Ковач: Снајперисти били један од окидача за почетак рата

Зебња и страх за положај српског народа деведесетих година били су кључни за формирање српског министарства унутрашњих послова, изјавио је бивши министар унутрашњих послова Томо Ковач.

Ковач је нагласио да је покретачка снага за формирање МУП-а Републике Српске била одбрана Срба, а не да се уништи муслимански народ. Он је за емисију Некад било говорио и о припремању рата на простору Босне и Херцеговине.

Ратни министар унутрашњих послова Републике Српске сматра да су један од окидача, пред рат у Босни и Херцеговини, били снајперисти, који су у прољеће 1992.године са хотела Холидеј Ин у Сарајеву пуцали по окупљеним демонстрантима. Ковач тврди да му је познато ко стоји иза овог напада, који је приписан Србима.

“Агент који је радио са мном, који је био код Јуке безбједњак у тој једној групацији, Дени Хазимушић који је са снајпером дошао голфом бијелим тачно на Скендерију и дао га одређеним људима, они су пуцали по народу, а потурили су да су то пуцали људи Радована Караџића“, изјавио је Ковач.

Ковач истиче да је ломљењем пројугословенских кадрова почело припремање рата у Босни и Херцеговини. Српски корпус у комунистичкој партији био је, каже, неодлучан и није био национално свјестан битке за Југославију.

“Имамо очити примјер Б.Богићевића који није имао снаге са својим гласом да га да одакле потиче и да да глас за Југославију већ га је дао за Босну. Имамо то раслојавање гдје дубоко долази до националних подјела, није то био први пут“, додао је Ковач.

Покушај организовања исламског поретка на простору БиХ довео је у финишу до самог рата на овим просторима, рекао је Томо Ковач у емисији Некад било коју у цијелости можете погледати на програму РТРС сутра од 17 часова и 30 минута.