latinica  ћирилица
16/11/2014 |  09:06 | Аутор: РТРС

Мокри и клизави коловози

Саобраћај на путним правцима у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија се без застоја, по мокрим и клизавим коловозима, уз могућ одрон камена и земље на дионицама у усјецима.

Од јуче је на снагу ступила законска одредба о обавезном посједовању зимске опреме и на снази је до 15. априла, подсјећају је из Републичког ауто-мото савеза.

Под зимском опремом подразумијевају се зимске гуме на сва четири точка или љетне гуме чија дубина профила газећег слоја износи најмање четири милиметра и одговарајући ланци који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова, док су за теретна возила предвиђени још и лопата и врећа пијеска.

Због радова на изградњи плочастог пропуста на магистралном путу Костајница-Козарска Дубица у мјесту Вриоци на снази је обустава саобраћаја, који се преусмјерава на привремену обилазницу.

Саобраћај се преусмјерава на обилазницу око моста Паљевац и око моста Балкана на локалитету мост Петља на дионици Рогољи - Мркоњић Град - Језеро због радова на санацији дилатационих направа.

Једном коловозном траком вози се у мјесту Врбања на магистралном путу Бањалука - Челинац, због извођења радова, а уз привремену сигнализацију на дионици Карановац - Црна Ријека на магистралном путу Бањалука - Јајце.

Због изласка на терен грађевинских машина и возила ангажованих на изградњи аутопута Бањалука - Добој на дионицама Шешлије - Јоховац и Јоховац - Руданка до краја године на снази ће бити петнаестоминутне обуставе саобраћаја, док су получасовне обуставе активне на дионици Станић Ријека на магистралном путу Добој - Тузла због деминирања.

Ауто-мото савез Републике Српске, у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза и Министарством унутрашњих послова до 20. новембра проводи велику превентивну акцију "Безбједна вожња у зимским условима" у 26 општина и градова Републике Српске, у оквиру које стручни тимови на терену превентивно и бесплатно контролишу вриједности расхладне и кочионе течности, дубину газећег слоја пнеуматика, исправност свјетлосно-сигналних и уређаја за брисање вјетробранског стакла, амортизера и уграђених ауто-гас система.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.