latinica  ћирилица
16/11/2014 |  14:20 | Аутор: СРНА

Дан сјећања на жртве у саобраћају

Показном вјежбом чланова бањалучког Црвеног крста у пружању прве помоћи и прислуживањем свијећа на Тргу Крајине у Бањалуци, обиљежен је Дан сјећања на жртве саобраћајних незгода.
Дан сјећања на жртве саобраћајних незгода - Фото: СРНА
Дан сјећања на жртве саобраћајних незгодаФото: СРНА

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић подсјетио је да је за девет мјесеци ове године на путевима Српске погинуло 89 лица, што је мање у односу на прошлу годину захваљујући акцијама Министарства унутрашњих послова, Министарства саобраћаја и веза, Агенције за безбједност саобраћаја и Републичког ауто-мото савеза.

Према његовим ријечима, најчешћи узрок саобраћајних несрећа је неприлагођена брзина, док је на другом мјесту вожња под утицајем алкохола, а на трећем небезбједни путеви и невезивање појаса.

"Када је ријеч о брзина, она је узрок смрти у 55 одсто случајева, али охрабрују подаци да је за девет мјесеци ове године број возача који је изазвао несрећу под утицајем алкохола мањи за 4,6 одсто", рекао је Радовић.

Он је упозорио да је проценат кориштења сигурносног појаса на путевима Републике Српске свега око 55 одсто, што Српску сврстава међу најлошије земље у том погледу. "Годишње би сасвим сигурно 20 живота било спашено да сви користе појас", навео је Радовић.

Говорећи о најопаснијим дионицама путева у Републици Српској, Радовић је навео правце Бањалука - Приједор, Клашнице - Прњавор, Љубогошта - Пале, Соколац - Рогатица, Зворник - Дрињача, Зворник - Шепак, те Козарска Дубица -Градишка и Козарска Дубица - Приједор.

"Значајно је да је на снагу ступио правилник који оне који управљају путевима обавезује да на основу података МУП-а идентификују опасна мјеста, анализирају зашто се ту дешавају саобраћајне незгоде и да предузимају мјере на отклањању узрока", рекао је Радовић.

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић рекла је да, према статистичким подацима, има помака у провођењу Стратегије безбједности саобраћаја на путевима Српске, али да је неопходно наставити са одлучнијим активностима, у којима је изузетно важна улога медија. "Надам се да ћемо до 2020. године смањити број погинулих у саобраћајним незгодама за 50 одсто", навела је Костићева.

Она је додала да је ове године у обиљежавање Дана сјећања на жртве саобраћајних незгода први пут укључен и Саобраћајни факултет у Добоју.

У Културном центру Бански двор ученици Музичке школе "Владо Милошевић" и студенти Академије умјетности бањалучког Универзитета вечерас ће, поводом Дана сјећања на жртве саобраћајних незгода, одржати концерт класичне музике.

Уједињене нације од 2005. године трећу седмицу у новембру обиљежавају као Недјељу сјећања на жртве саобраћајних незгода.

Обиљежавање Дана сјећања на жртве саобраћајних незгода организују Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство просвјете и културе, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Српске, Завод за образовање одраслих, јавна предузећа "Путеви Републике Српске" и "Аутопутеви Републике Српске", Црвени крст Републике Српске, локалне самоуправе и невладине организације.