latinica  ћирилица
16/11/2014 |  19:44 | Аутор: Ројтерс

Крај америчке војне доминације?

Могућност војске САД да одржи технолошку предност пред другим земљама и реагује на вишеструке кризе у свијету је већ угрожена и даље ће се погоршавати уколико се не повећају издавања за војску.

Могућност војске САД да одржи технолошку предност пред другим земљама и реагује на вишеструке кризе у свијету је већ угрожена и даље ће се погоршавати уколико се не укину буџетски резови, рекли су највиши амерички званичници.

Министар одбране Чак Хејгел је најавио развој нових оружја како би осигурао наставак америчке војне доминације и у 21. вијеку. Бивши министар обране Роберт Гејтс је рекао да буџетски резови нагризају америчку предност и да је дошло вријеме да се укину та "невјероватно глупа" смањења.

Хејгел је најавио да се креће у развој нових оружја, укључујући роботе, аутономне системе, минијатуризацију и прикупљање и обраду великих количина података, те тродимнензионални испис како би се осигурао наставак америчке војне доминације.

Шеф морнаричких операција Џонатан Гринерт рекао је за Ројтерс да ће ратна морнарица морати смањити снаге и могућност да распоређује бродове широм свијета уколико конгресмени не олакшају или укину најављене буџетске резове који би се требали наставити у фискалној 2016.

"Електронски рат, електронски напади, противподморнички рат - сва та најразвијенија подручја - ће заостати јер недовољно улажемо у њих", рекао је адмирал Гринерт. Он и остали амерички званичници позивају Конгрес да оконча резове познате као "секвестрација" наводећи све веће напетости и угрожавања у свијету.

Републикански сенатор Џон МекКејн, који би у јануару требао да преузме предсједавање сенатским Одбором за оружане снаге, рекао је да ће окончање буџетских резова за војску бити његов највиши приоритет.

Бивши секретари одбране критикују Обамину стратергију 

Двојица бивших америчких секретара одбране Леон Панета и Роберт Гејтс критиковали су свог донедавног шефа, америчког предсједника Барака Обаму због његове најновије стратегије за борбу против Исламске државе.

Панета је оцијенио да су терористи Исламске државе ојачали због прераног повлачења америчке војске из Ирака и предугог одлагања дјеловања у Сирији.

Он је навео да је читав тим за националну безбједност савјетовао Обами да пружи већу подршку побуњеницима у Сирији који се боре против режима предсједника Башара Ал Асада.

Гејтс је оцијенио да ваздушни удари против Исламске државе неће ријешити проблем. "Реалност је да нећемо бити у могућности да будемо успјешни против Исламске државе. Чизме на терену биће једина нада за успјех стратегије. Понављајући да неће копнену интервенцију, Обама везује себи руке", рекао је Гејтс.

Обама је данас поновио да не жели да пошаље копнене трупе у борбу против Исламске државе.