latinica  ћирилица
16/11/2014 |  21:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Кијев "минира" Јужни ток

Предсједник Украјине Петро Порошенко рекао је у сусрету са словачким званичницима да изградња гасовода Јужни ток није у интересу ни Украјине ни Словачке.

Он је такође санкције ЕУ Русији означио као "значајну помоћ његовој земљи".

"Санкције нису економско питање, већ питање безбједности, вриједности и истине. У Украјини се води борба за Европску унију, за вриједност и безбједност", казао је данас новинарима Порошенко након сусрета са словачким предсједником Андрејом Киском.

"Нико не жели санкције. Али ако дијалог не функционише, ако видимо да једна земља крши међународне споразуме, да анектира територију друге земље а да дијалог не помаже, онда морају да дођу дјела", додао је словачки предсједник Киска.

Порошенко је у Братиславу стигао на позив Андреја Киске да заједно са предсједницима земаља Вишеградске четворке и предсједником Њемачке Јоахимом Гауком прославе данас у Братислави, а сутра у Прагу 25. годишњицу "плишане револуције" која је донијела након четири деценије пад комунистичког режима.

Порошенко и шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак који је са Порошенком разговарао о помоћи Украјини и проблему увоза и транзита руског гаса, сложили су се да планови о гасоводу Јужни ток преко Балкана нису у интересу ни Словачке ни Украјине.

"Словачка никада неће поћи против јединства ЕУ али у овом тренутку је важно да се прије свега помогне Украјини у тешком периоду који је очекује", казао је Лајчак о односу Братиславе према санкцијама против Русије.

Порошенка је пред сједиштем словачког предсједника дочекало око 30 проруских демонстраната који су му скандирали "Фашисто, фашисто", машући заставама самопрокламоване Новорусије.

"Дошли смо да изразимо протест због узајамног убијања два братска народа", казао је један од демонстраната.