latinica  ћирилица
16/11/2014 |  21:46 | Аутор: СРНА

Радмановић: Драган Човић није окренуо леђа СНСД

Предсједник Извршног одбора СНСД Небојша Радмановић тврди да најновији договор СДА и ХДЗ БиХ не значи да је лидер ХДЗ Драган Човић окренуо леђа СНСД-у и приклонио се СДА, ДФ, СДС, ПДП и НДП који су недавно у Сарајеву потписали споразум о формирању власти.

Радмановић каже да је Човић постигао договор о формирању власти на нивоу Федерације БиХ и да је то логично, јер тамо само СДА и ХДЗ, уз трећег партнера, то могу урадити.

"У Српској се ствари одвијају у правцу формирања власти коалиције СНСД-ДНС-СП. Тек након тога, требало би поново разговарати са СДА и видјети да ли је та странка опредијељена да прави стабилно стање у БиХ или жели да командује процесима, што ће створити нестабилност.

Јер, у случају да СДА на нивоу БиХ формира власт са овим српским блоком који је потрчао да потпише тај смијешни споразум, имали бисмо једну власт у Српској, другу у Сарајеву која у Дому народа не би имала већину. Озбиљни политичари не пристају на овакав сценарио", рекао је Радмановић за сутрашњи Прес Република Српска.

Радмановић, који ће политички ангажман највјероватније наставити као делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, истиче да је тачно да СНСД и ХДЗ БиХ нису потписали никакав документ, али да, у потпуности вриједи изјава Драгана Човића о датој ријечи која је важнија од било којег потписа.

Он не искључује могућност да шеф ХДЗ практично буде доведен "пред свршен чин", што ће се догодити ако СНСД не формира власт у Републици Српској.

"Постоје околности у којима би Човић можда одступио од нашег договора, а једна од њих је да СНСД не буде власт у Бањалуци. Иако Човић није склон да подлијеже притисцима, овако би био доведен пред свршен чин да су сви на нивоу БиХ на једној страни против њега, а ми нисмо власт овде", рекао је Радмановић.

Радмановић каже да се може рећи да од договора СНСД и ХДЗ зависи власт.

"Ова екипа око Изетбеговића са Србима који трче да се додворавају може направити већину и без Човића. Тако се може направити Савјет министара, али од тога нико нема користи. БиХ је ствар договора и равноправности, а ако заобилазите оне који су побиједили код једног народа, то значи да желите да владате тим народом", нагласио је Радмановић.

Према његовим ријечима, Савез за промјене не може доћи до 42 српска гласа, као што ни Иванић није побиједио српским гласовима. "То је ново питање о којем ћемо расправљати. Протеклих осам година смо расправљали о легитимитету Жељка Комшића, а сада ћемо морати о Младену Иванићу", рекао је Радмановић.

Он истиче да је разлика између СНСД и Савеза за промјене велика, јер је СНСД у протеклих осам година прихватао само оно што је у интересу Републике Српске.

"Искрено, нисам љут превише на СДА, већ на ове наше из Републике Српске јер је овдје ријеч о нашем народу. Са СДА се мора сарађивати само о питањима из Устава БиХ, а они желе да иду више од Устава БиХ", рекао је Радмановић.

Радмановић, који сутра званично предаје функцију српског члана Предсједништва БиХ Младену Иванићу, каже да би као најбољи резултат у протеклих осам година у Предсједништву могао да издвоји улогу БиХ у добрим односима са земљама окружења, а да је негативно то што није успостављена равноправност народа и грађана. "Глобално, најгора је ствар што постоји земља у Европи која је још под међународном управом", каже Радмановић.

Одговарајући на питање шта мисли о Силајџићу, Комшићу и Изетбеговићу, он је рекао да је негативно то што су сва тројица увијек хтјела да се из Сарајева доминира цијелом БиХ. "Овај споразум који су потписали Комшић и Изетбеговић говори да нису одустали од тога", рекао је Радмановић.