latinica  ћирилица
16/11/2014 |  22:14 | Аутор: AFP

ОПЕК: Неопходно зауставити пад цијене нафте

Кувајт је упозорио да чланице ОПЕК морају да предузму акцију како би се зауставио "оштар пад" цијена нафте на свјетском тржишту.

Тренутна цијена сирове нафте у свијету је на најнижем нивоу у посљедње четири године.

На састанку представника кувајтске владе и Високог савјета за нафту, којим је предсједавао шеик Џабер Мубарак ал-Сабах, разматрани су "неопходни кораци који се морају предузети" како би се зауставио пад цијена нафте.

Међу предвиђеним мјерама су и консултације са другим чланицама ОПЕК да би била пронађена "најбоља рјешења за подршку цијенама нафте и очување интереса свих страна".

У саопштењу се не позива ни на какву промјену у производњи нафте чланица ОПЕК, која је тренутно за 600.000 барела дневно изнад препоручене горње границе од 30 милиона барела.

Састанак представника 12-чланог ОПЕК, који у глобалној производњи нафте учествује с једном трећином, треба да буде одржан 27. новембра у Бечу.

Цијена кувајтске нафте је од јунског врхунца, када је била на 109 долара за барел, опала за више од 37 долара - на 71,40 долара за барел.

Према прелиминарним подацима, које је данас објавило кувајтско министарство финансија, приходи ове земље су у првих шест месеци текуће пословне године /почев од априла/ због снижења цијена нафте опали за 4,4 одсто. Нафта у кувајтском годишњем приходу има удио од 94 одсто.