latinica  ћирилица
17/11/2014 |  10:07 | Аутор: РТРС

Може ли ИС да удари темеље правој држави?

До сада се ИС, терористичка организација, називала само "Исламском државом", иако је заправо била ријеч о бруталној милицији у Ираку и Сирији. Но, ИС полако поприма структуре праве државе.

Јохен Хиплер, политолог на Универзитету Дуисбург-Есен каже да се технички гледано, не може се говорити о правој држави, будући да је један од важнијих критеријума стварања нове државе признање од  других држава. А то се, наравно, до сада још није догодило.

"Чињеница је да се ова организација већ дуго  труди, не само посљедњих година већ и раније, да изгради праве државне структуре. Овдје  постоји и порески систем као и војска - дакле, они имају неких елемената на основу чега би се могао стећи утисак да се заиста крећу у том одређеном правцу оснивања праве државе", Јохен Хиплер. 

Овдје се отвара питање, како констатује DW, може ли се говорити о мафијашкој држави, јер и мафија располаже сличним системима.

"Највећа разлика лежи у томе што мафија не контролише и не влада толико великим међусобно повезаним подручјима. ИС је у међувремену постала  толико географски важна у Ираку и Сирији да је њен географски утицај дјеломично већи од утицаја сиријске владе. То је основна разлика између ИС и мафије која дјелује у позадини у одређеним дијеловима неке земље. Мафија истовремено није у стању да надвлада власти неке земље и завлада њоме. ИС, осим тога, у својим рукама има и правосуђе, судове, они убиру порез, имају организовану војску - то све наравно мафија такође нема", каже Хиплер.

Џихадисти Исламске државе

Према истраживањима њемачких медија, организација ИС својим члановима нуди здравствено осигурање, финансијску помоћ приликом женидби те финанцијску помоћ за породице исламиста који су погинули или су ухапшени. Осим тога, наводно се води и посебна документација о терористима самоубицама.

Хиплер каже да се још  не примјећује активности ИС у правцу признања од стране других држава.  Организација се више и не зове као прије -" Исламска држава у Сирији" или "Исламска држава у Ираку", већ је она сада само "Исламска држава", дакле, држава свих муслимана. То значи да се она сада налази у конкуренцији са свим другим исламским државама - са Саудијском Арабијом, Сиријом, Ираком и другима и жели да наступи као права исламска држава коју је такорећи основао сам пророк Мухамед. То значи да они сматрају да су изнад других држава, а не само једна од многих. То у стварности наравно изгледа другачије, но идеолошки гледано они се  тренутно управо тако "продају".