latinica  ћирилица
17/11/2014 |  10:10 | Аутор: СРНА

Усорац: Мљекари ће властима понудити прелазна рјешења

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске Владимир Усорац каже да ће на сједници управних одбора удружења мљекара Републике Српске и Федерације БиХ, која је заказана за данас у Градишци, бити понуђена прелазна рјешења у вези са увођењем прелевмана.
Владимир Усорац у Градишци - Фото: РТРС
Владимир Усорац у ГрадишциФото: РТРС

"Из Министарства трговине и економских односа БиХ тврде да се не могу увести прелевмани, да за то треба мијењати законе, али ми ћемо данас предложити прелазна рјешења, па ћемо видјети како ће на то реаговати", изјавио је Усорац.

Усорац наводи да од почетка блокаде царинских терминала произвођачи млијека имају широку подршку.

"Имамо широку подршку, али наш је циљ да дођемо до рјешења, односно да се домаћа производња колико-толико доведе у равноправан положај са високосубвенционисаним производима из ЕУ", истиче он.

Према његовим ријечима, мљекари су спремни да сви изађу на терминале, а за сада су организована дежурства током којих се контролише улаз и излаз млијека и млијечних производа.

"Нисмо сви на терминалима, јер фармери имају посла и морају га обављати и не би ни било логично да су сви на царинским терминалима", навео је Усорац.