latinica  ћирилица
17/11/2014 |  10:47 | Аутор: СРНА

Камерон: Свијет пред новом економском кризом

Британски премијер Дејвид Камерон упозорио је да постоји могућност избијања нове глобалне економске кризе и да посљедице нестабилности угрожавају опоравак Велике Британије.

Он је  послије састанка лидера Г20 рекао да је потребно да се сви држе дугорочног плана.

Камерон је у тексту за лист "Гардијан" упозорио на посљедице сукоба и слабог привредног раста, а за еврозону оцијенио да је "на ивици", рецесије.

"Црвена свјетла упозорења поново трепере за глобалну економију - шест година послије кризе која је оборила свијет на кољена", написао је британски премијер.

Он је додао да се еврозона налази на ивици могуће треће рецесије, са високом стопом незапослености, опадајућим растом и ризиком од пада цијена.

"Тржишта у развоју, која су била мотори раста у првим фазама опоравка, сада успоравају", напоменуо је британски премијер.

Он је рекао да епидемија еболе, сукоб на Блиском истоку и нелегалне акције Русије у Украјини доприносе "опасном оквиру нестабилности и неизвјесности".

Ово упозорење услиједило је након што се Камерон на самиту Г20 заложио за споразум о слободној трговини између ЕУ и САД. Камерон је сада нагласио да Европској комисији овај споразум треба да буде на врху листе приоритета.

Данас објављени званични подаци показују да се Италија вратила у рецесију, пошто што је њена економија ослабила за 0,1 одсто у трећем кварталу , што је тринаесто узастопно тромјесјечје у којем није успјела да оствари привредни раст.

Њемачка привреда замало је успјела да избјегне рецесију, пошто је у трећем кварталу остварила раст за 0,1 одсто.