latinica  ћирилица
17/11/2014 |  10:56 | Аутор: СРНА

Ракуљ: Условити рјешење проблема дискриминације у исплати пензија у ФБиХ

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ сматра да се проблем дискриминације у исплати пензија у Федерацији БиХ може ријешити једино ако политичке странке из Српске услове формирање институција БиХ примјеном законодавства.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

"Једино политичке странке из Републике Српске које учествују у власти БиХ могу да учине нешто, јер Удружење нема моћи", рекао је Ракуљ.

Он је подсјетио да федералне власти и Фонд ПИО/МИО упорно опструишу примјену пресуда и  дискриминишу људе који су на подручју тог ентитета завршили радни вијек.

"Удружење пензионера Српске, као и појединци, обраћало се правосудним институцијама на свим нивоима и добили смо пресуде, чије спровођење опструишу власти ФБиХ", нагласио је Ракуљ.

Он је подсјетио на дјелимичне примјене одлука Дома за људска права и Европског суда за људска права у Стразбуру.

"Проблем постоји код примјене права и настављена је дискриминација, односно прихватају само повратнике. Чак доводе људе у сумњу да ће, ако прихвате њихово право, једног дана остати без тог права", рекао је Ракуљ.

Он је навео да би федерални Фонд ПИО/МИО требало да преузме око 12.000 пензионера које тренутно исплаћује Фонд ПИО Републике Српске, те подсјетио да је било 38.000 таквих корисника, али да их је већина преминула.

"Република Српска исплаћује пензије свима који су је зарадили на подручју Српске", нагласио је Ракуљ.

У Сарајеву ће сутра бити одржан састанак Комисије Савјета Европе за спречавање расне дискриминације и свих облика нетолеранције са представницима институција Републике Српске, Федрације БиХ и БиХ.

Суд у Стразбуру донио је пресуду у "случају Карановић" која је дјелимично спроведена кроз измјене и допуне Закона о ПИО ФБиХ, али је остао дискриминаторски члан којим се прописује да право на пензију могу да остваре само повратници.