latinica  ћирилица
17/11/2014 |  11:08 | Аутор: Агенције

Турска: Уништени маслињаци, јер је маслина "јеврејско дрво"!?

У Турској је у току права хајка на маслињаке, који су проглашени за "јеврејско дрвеће", које ће у судњем дану једино да штити Јевреје од муслимана?! Турски новинар који пише за лист "Хуријет" Бурак Бекдил указују на фазу "ненасилног идиотизма" који је захватио неке сфере антијеврејски настројених турских политичара.

 

У једном од трагикомичних пасуса повеље палестинске исламистичке организације "Хамас", у коме је дефинисана борба против Јевреја, наводи се да ће, "док се Јевреји буду крили, стијене, дрвеће, камење и стабла `проговорити`: `О муслимани, Јевреј се крије иза мене, дођите и убите га"?!

Бекдил на порталу "Гејтстон института" примјећује да су неки Турци унијели "неочекивану димензију" у исламску дискусију о стаблима које ће "одавати Јевреје", јер је у друштвеним медијима све више позива на "бојкот маслиновог дрвећа"?!

"Прије Судњег дана, муслимани и Јевреји водиће рат. Муслимани ће поразити Јевреје, који ће се крити иза дрвећа, али ће их оно издати. Међутим, не и маслине, јер је то јеврејско дрво.

Јевреји знају да ће их оно штитити. Израел покушава да спријечи уништење маслињака у Турској, јер знају да ће их то дрвеће штитити, али је наша Влада упркос налогу суда, омела израелске планове", наводи се у тексту кампање.

У тексту се додаје да у Турској "треба искоријенити све маслињаке и да ће тиме бити задат велики ударац Израелу те да би  цијела земља требало да се придружи овој кампањи и да не конзумира маслине" .

Током прошле седмице, у раним јутарњим часовима, 6.000 маслинових стабала од којих су неки стари од 85 до 100 година, посјечено је у селу Јирча на западу Турске, упркос вишедневном противљењу узгајивача маслина?!

Турска Влада донијела је одлуку о експропријацији земљишта које је додијељено конгломерату "Колин груп" за градњу електране. Мјештани су жалбу упутили Државном савјету и затражили су поништење одлуке Владе.

Прошле седмице више припадника приватног обезбјеђења фирме "Колин", без одлуке савјета, насилно је растјерало мјештане који су чували маслињаке, послије чега су булдожери из коријена ишчупали 6.000 маслинових стабала.

Само десет часова касније, Врховни суд је донио одлуку да су експропријација земљишта и градња електране нелегални. Истом одлуком саопшштено је и да су маслињаци, након што су уништени, "под државном заштитом".

Према појединим изворима, судска одлука је раније саопштена конгломерату, након чега је фирма наредила хитно уништење стабала!

Припадници приватног обезбјеђења признали су да им је наређено да стабла униште, а да ће им заузврат бити повећана примања.

Замјеник премијера Булент Аринч рекао је да је Турска препуна маслињака, али је нагласио "да је тој земљи неопходна и енергија".

Можда "Колин груп" није уништио маслињаке у склопу кампање "Маслине су јеврејске", већ је та компанија имала неке своје мотиве, без обзира на то колико су неморални и нелегални.

"Али, то не мијења чињеницу да су поједини Турци спремни да мрзе маслиново дрвеће, јер је, наводно, јеврејско", закључује аутор текста, Бурак Бекдил.