latinica  ћирилица
17/11/2014 |  11:55 | Аутор: Агенције

Приједор: Ухапшено 12 лица осумњичених за ратни злочин

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ рано јутрос ухапсили су 12 лица осумњичених за ратне злочине почињене 1992. године над жртвама бошњачке националности на подручју општине Приједор, саопштено је из Тужилаштва БиХ, по чијем налогу је извршена ова акција.

Ријеч је о предмету из категорије најсложенијих предмета у оквиру Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина, наведено је у саопштењу.

У оквиру предмета осумњичено је 18 особа, а слободе су лишени Душан Милунић, Радомир Стојнић, Радован Четић, Зоран Стојнић, Жељко Грбић, Илија Зорић, Зоран Милунић, Бошко Грујичић, Раде Грујчић, Урош Грујчић, Рајко Грбић и Рајко Гњатовић.

За три особе које се дуже вријеме налазе ван граница БиХ слиједи расписивање међународних потјерница, док ће једно лице у току дана бити приведено из КПЗ Фоча.

За друго лице које је требало да буде приведено федерални министар правде Зоран Микулић није издао потребну сагласност за извођење из КПД Зеница, чиме је извршио ометање рада правосуђа и утицао на провођење истраге против наведеног лица, наводи се у саопштењу.

Осумњичени су под истрагом да су од 23. до 28. јула 1992. године, као припадници Војске Републике Српске и полиције, те Кризног штаба, учествовали у злочиначком подухвату усмјереном против бошњачког становништва села Зецови, општина Приједор.

У овом нападу убијено је више од 150 жртава. Тијела већег броја убијених су пронађена прошле године у масовној гробници Томашица, док за тијелима више десетина осталих жртава се још трага.

Лица која су лишена слободе су под истрагом због убистава 29 жена и дјеце у селу Зецови на локалитету Градина 25. јула 1992. године, након чега су тијела уклоњена у масовну гробница за којом се још трага.

Након лишења слободе, осумњичени ће у законском року бити предати поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ, који ће испитати осумњичене и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора.

Истовремено, извршени су и претреси на више локација у потрази за доказним материјалом у вези са осумњиченим.

Током претреса пронађена је значајна количина наоружања и војне опрема, и други предмети који могу послужити као доказни материјал у току истраге.

У овом предмету се истрага интензивно наставља и очекује се проширење на већи број лица, о чему ће јавност бити благовремено обавијештена, наводе из Тужилаштва.