latinica  ћирилица
17/11/2014 |  12:22 | Аутор: Глас Српске

Нови кров над главом за 5.400 породица

Око 5.400 избјегличких и расељених породица требало би да у идуће четири године добије нови кров над главом кроз реализацију пројеката које спроводи Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске, чија вриједност премашује 224 милиона марака.

Ријеч је о четири пројекта чија је реализација почела прије двије године, а требало би да буду завршени најкасније до 2018. године. То су пројекти који се финансирају кроз кредите и донације, мимо пројеката финансираних из редовних буџетских средстава, а односе се на реконструкцију стамбеног фонда као и на затварање колективних центара.

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС Ненад Ђокић изјавио је да је у РС у току обнова 173 објекта у 33 општине и једног на подручју Брчко дистрикта, а да су до сада завршени радови на 84 објекта у 16 општина.

- Планирано је да сви објекти буду завршени до краја новембра и почетка децембра ове године - рекао је Ђокић.

Најважнији пројекти су, како су навели у Министарству, реконструкција стамбеног фонда у оквиру пројекта ОПЕК-а, за шта је новац обезбијеђен из кредита од 34,72 милиона КМ, за који је зелено свјетло дала Народна скупштина РС.

- Пројекат ће обухватити више од 380 корисника, од чега у РС око 190. Овај пројекат је оперативан и у завршној фази - рекли су у Министарству.

Важан пројекат у којем учествује Министарство је и пројекат реконструкције стамбеног фонда, који финансира Саудијски развојни фонд кредитом од око 22 милиона КМ. Пројектом ће бити обухваћено око 900 корисника у БиХ, од чега око 400 у РС.

- Припремамо се за обнову више од 400 стамбених јединица из пројекта Саудијског развојног фонда, а први грађевински радови очекују се у другој половини 2015. године - казали су у Министарству.

Трећи важан пројекат је Регионални програм стамбеног збрињавања, чија вриједност прелази 200 милиона КМ, а вриједност пројеката које спроводи Министарство износи скоро 152 милиона КМ. Пројектом ће бити стамбено збринуто око 5.400 породица, од чега у РС 4.200. Ријеч је о 1.200 српских, 1.800 хрватских и 1.200 бошњачких породица. У Министарству су истакли да нису задовољни динамиком, али да очекују да ће првих 20 корисника добити грађевински материјал до краја године.

Колективни центри
Министарство за избјеглице и расељена лица укључено је и у реализацију пројекта затварања колективних центара за који је новац обезбијеђен из кредита Развојне банке Савјета Европе. Укупна вриједност пројекта на нивоу БиХ износи 200 милиона КМ, од чега се на пројекте у РС односи скоро 60 милиона.

- Његовом реализацијом на нивоу БиХ би се омогућило затварање 121 колективног центра, док би у РС били затворени сви видови колективног алтернативног смјештаја. У плану је изградња 610 стамбених јединица - изјавили су у Министарству и додали да је одлуку о задужењу усвојила Влада РС у јулу и да се чека потврда Народне скупштине РС.