latinica  ћирилица
17/11/2014 |  12:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић и Габријел: Западни Балкан потребан ЕУ

Њемачки вицеканцелар Зигмар Габријел састао се данас, другог дана посјете Србији, с премијером Србије Александром Вучићем, а на отварању сједнице Пословног савјета Србије и Њемачке поручио је да су њемачки привредници заинитересовани да шире инвестиције у Србији и да њемачка средња предузећа, која су највећи инвеститори, гдје дођу ту и остају.
Зигмар Габријел и Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Зигмар Габријел и Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Циљ сједнице Пословног савјета Србије и Њемачке је унапређење економских односа двију земаља, а Вучић и Габријел су изразили увјерење да ће структурне реформе у Србији допринијети њеном развоју и доласку нових њемачких инвестиција.

Вучић је изјавио у уводном обраћању да је Њемачка најзначајнији привредни и политички партнер Србије и поручио да ће наша Србија наставити са структурним реформама, што ће, како је оцијенио, довести још више њемачких привредника који ће у Србији моћи да се осјећају као код своје куће.

Вучић је подсјетио да је Србија усвојила 16 закона који "први пут у српској историји стварају модерне оквире за развој државе", попут закона о раду, стечају, приватизацији, и да је пред усвајањем још пет.

"Покренули смо најсвеобухватнији програм фискалне консолидације који је, осим по обиму, специфичан, јер ми смо једина земља на континенту, а несумњиво једина у југоисточној Европи, која тешке мјере штедње у јавном сектору предузима у оваквом тернутку без ичијег ултиматума, зато што сматра да је важно да се обори фискални дефицит и спусти јавни дуг", рекао је Вучић.

Српски премијер изразио је задовољство што ће радне групе двију земаља за енергетику, пољопривреду, унапређење саобраћајне инфрастуркуре, инвестиције и туризам моћи да разговарају о конкретним моделима сарадње, њеном јачању и привлачењу још инвеститора.

Њемачки вицеканцелар Зигмар Габријел изјавио је да су њемачки привредници заинтересовани да шире инвестиције у Србији и истакао да је, упркос кратком року у којем је организована посјета Београду, велики број нових потенцијалних инвеститора из Њемачке показао велику заинтересованост за Србију.

Поменувши да су њемачка средња предузећа главни инвеститори у Србији, Габријел је објаснио да она већ деценијама представљају окосницу развоја Њемачке.

"Искуство с њемачким средњим предузећима показују да гдје она оду ту и остану", рекао је Габријел, који је и министар привреде.

Поновио је да Берлин подржава Србију на њеном европском путу и нагласио да је Србији и западном Балкану потребна Европска унија, али да су Србија и западни Балкан једнако потребни Унији.

"Србија је посебно значајна јер је највећа и не смије да буде препуштена самој себи", рекао је Габријел.

Према његовим речима, сарадња у региону је изузетно значајна.

Европска унија, како је Габријел рекао, жели трајно да допринесе благостању и миру на континенту и "да људи више никада не налазе смисао у сукобу са сусједима, већ у сарадњи".