latinica  ћирилица
17/11/2014 |  12:47 | Аутор: РТРС

Нови захтјеви мљекара и узгајивача свиња

Удружења мљекара Републике Српске и Федерације БиХ и Удружење узгајивача свиња РС упутили су надлежним институцијама у ентитетима и БиХ осам захтјева, којима се тражи побољшање положаја домаћих произвођача.

На састанку представника ових удружења усвојено је шест нових захтјева Савјету министара БиХ, а блокада царинских терминала од данас се односи и на увоз свињетине, рекао је предсједник републичког Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Владимир Усорац. Он је након састанка у Градишци нагласио, да се неће одустати од захтјева за увођење прелевмана од 72 фенинга на увезено млијеко, увођење плавог дизела за примарну пољопривредну производњу, рјешавање питања извоза млијека у ЕУ и затварање граничних прелаза за извоз и увоз робе животињског и биљног поријекла, Горицу, Изачић и Орашје, који нису били тема преговора са ЕУ.

Нови захтјеви односе се на: увођење заштитне цијене на коју ће се наплаћивати дажбине при увозу млијека, млијечних призвода и производа од меса, укидање увозних квота на пољопривредне производе и живу стоку док се услови у примарној пољопривредној производњи не изједначе са условима у ЕУ.

Захтјев је и да се обезбиједи извоз млијека, млијечних производа и производа од меса у Русију и Турску, преко ЕУ до краја године, да надлежне институције провјере увоз меса по одобреним квотама и да се преконтролишу све издате потврде, да се цијена ветеринарског прегледа, по камиону, при увозу изједначи са цијеном прегледа приликом извоза у ЕУ, те да се продужи рочност пласираних кредита од ИРБ Републике Српске и Развојне банке ФБиХ.

"Уколико на сутрашњој сједници Савјет министар БиХ не усвоји наше захтјеве и донесе хитне мјере, или не закаже посебну сједницу на којој ће се расправљати о овим проблемима, произвођачи млијека и узгајивачи свиња настављају са блокадом увоза млијека и млијечних производа и свињског меса у БиХ. Уколико Савјет министара ништа не одлучи, приједлог са данашњег састанка јесте да се блокирају сви гранични прелази у БиХ и институције БиХ", упозорио је Усорац.

Он је додао да сви захтјеви, осим увођења прелевмана, без могућности увођења санкција од ЕУ, могу већ сутра да буду усвојени и да се донесу одговарајуће мјере.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић рекао је да узгајивачи свиња подржавају протесте мљекара и прикључују се блокадама царинских терминала. Додао је да је, као предсједник Скупштине Савеза удржења пољопривредних произвођеча РС, контактирао с осталим произвођачима, те добио потврду да ће протесте подржати воћари и узгајивачи живине из Српске.

"Нећемо дозволити да се производи само крећу у једном смјеру, да не можемо извозити, а да гледамо како се увози роба из ЕУ и тако уништава домаћа пољопривредна производња. Не бојимо се санкција, јер санкције у пракси већ постоје", поручио је Маљчић.

Предсједник општинских удружења пољопривредника Унско-санског кантона Хусејин Селимовић рекао је да очекује да ће институције БиХ усвојити захтјеве и заштитити домаћу пољопривредну производњу.