latinica  ћирилица
17/11/2014 |  14:23 | Аутор: СРНА

Србија: Просвјетари ступили у штрајк

Један број школа у Србији данас је скратио часове за 15 минута због штрајка просвјетара, који протестују због најављеног смањења плата. Четири репрезентативна синдиката у просвјети најавили су да ће данас ступити у штрајк, а међу школама које су од јутрос у штрајку је и Гимназија "Урош Предић" у Панчеву.

Представник Савеза самосталних синдиката Слободан Брајковић најавио је у петак, 14. новембра, да ће штрајк трајати до испуњења захтјева, а то је да се просвјетни радници изузму од смањења плате док се не ураде платни разреди и изједначе плате свих запослених у јавном сектору.

Синдикати траже и потписивање новог колективног уговора, јер стари ускоро истиче, као и задржавање јубиларних награда и дневница.

Представник Синдиката образовања Србије Радомир Шујановић навео је да ће смањење плата просвјетним радницима бити 14 одсто, а не 10 одсто, како је најављено за цијели јавни сектор, јер ће просвјетарима бити умањен и минули рад.

Представници синдиката нагласили су да ће сви пропуштени часови бити надокнађени када се штрајк заврши.

Ступање у штрајк најавили су чланови Савеза самосталних синдиката, Унија просвјетних радника Србије, Синдикат образовања Србије, Грански синдикат просвјетних радника "Независност".