latinica  ћирилица
17/11/2014 |  14:28 | Аутор: СРНА

Влајки предложио декларацију за очување државотворности Српске

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки предложио је данас декларацију о минималним и неопходним условима за очување и јачање садашње аутохтоности и државотворности Републике Српске унутар БиХ.

У приједлогу декларације истиче се да сваки политички субјекат у Републици Српској, коме је стало до српског идентитета, неће пристати на било какво уставно преуређење које ће довести у питање територијални интегритет Републике Српске.

У приједлогу се наводи да ће сваки српски политички субјекат, који је свјестан свега неправедног, па и злочиначког што је рађено према српском народу - демонизација, уцјене и пријетње - безусловно инсистирати на паритету и консензусу, који су два основна принципа Дејтонског споразума.

"Сваки српски политички субјекат неће ни на који начин дозволити прегласавање било ког конститутивног народа ни на једном нивоу власти, посебно не у Републици Српској ни на нивоу БиХ", истиче се у овом документу.

У приједлогу декларације, који је  Влајки прочитао на конференцији за новинаре у Бањалуци, наводи се да ниједан  политички субјекат неће дозволити никакве промјене изборног система у БиХ које би у себи садржавале постулат "један човјек, један глас".