latinica  ћирилица
17/11/2014 |  15:56 | Аутор: СРНА

Чешка обиљежава 25 година од "плишане револуције"

Више хиљада Чеха окупило се данас у централном дијелу Прага ради обиљежавања 25 година од покретања "плишане револуције", којом је свргнут комунизам, али се прослава претворила у позив за оставку предсједника Милоша Земана.
Праг: Протести против предсједника Милоша Земана на 25. годишњицу "плишане револуције" - Фото: AP
Праг: Протести против предсједника Милоша Земана на 25. годишњицу "плишане револуције"Фото: AP

Главни дио митинга био је у улици у централном дијелу Прага, гдје је полиција на данашњи дан разбила мирне антикомунистичке демонстрације, седам дана након пада берлинског зида.

Крајем децембра,1989. године, дисидент Вацлав Хавел постао је први изабрани демократски предсједник Чехословачке, пренио је АП.

Бројни Чеси сматрају да је Земан издао Хавелов легат и поштовање људских права због свог проруског става у вези са сукобом у Украјини.

Њемачки предсједник Јоаким Гаук, који је у Прагу присуствовао обиљежавању 25 година од пада комунизма, погођен је јајетом које је било намијењено чешком предсједнику Милошу Земану.

"Током церемоније на тргу у Прагу, предсједник Гаук погођен је у сљепоочницу. Иако шокиран инцидентом Гаук је наставио програм као што је предвиђено", изјавио је за АФП портпарол чешког предсједника Јири Овчачек / Јири Овцацек/.

Након инцидента чешки предсједник се извинио њемачком предсједнику.

"Земан је рекао Гауку: Извињавам се господине предсједниче, ово јаје је било намијењено мени, а не Вама", рекао је Овчачек.