latinica  ћирилица
17/11/2014 |  15:58 | Аутор: РТРС

Б.Лука: Обиљежен Међународни дан студената

Данас се обиљежава Међународни дан студената као сјећање на 1939. годину, када су нацисти убили 20 чехословачких студената који су демонстрирали против окупације.
Међународни дан студената - Фото: СРНА
Међународни дан студенатаФото: СРНА

Дан студената је и симбол борбе за демократско образовање и друштво. Поводом Међународног дана студената, данас је у Бањалуци потписана Декларација о програмским основама заједничког дјеловања студентских организација у Републици Српској.

25 студентских организација са Универзитета у Бањалуци, међу њима и Унија студената Републике Српске и студентски парламенти оба јавна универзитета у Српској, од сада ће се заједно залагати за унапређење квалитета високог образовања, системско рјешавање проблема запошљавања високостручног кадра, унапређење студентског стандарда и подстицање солидарности међу студентима, истакао је предсједник Уније студената Републике Српске, Боривоје Обрадовић.

Министарство просвјете и културе Републике Српске подржава све активности Уније студената. Упркос финансијским проблемима, пред завршетком је пројекат додатних 1.200 студентских кревета у Бањалуци, Фочи и Источном Сарајеву, а почеће и реновирање студентског дома у Требињу, истакао је ресорни министар Горан Мутабџија.

Поводом Међународног дана студената честитку Унији студената упутио је предсједник Српске, Милорад Додик, истакавши да је образовање једна од најважнијих претпоставки за развој и напредак сваког друштва, што посебно долази до изражаја у данашњим временима високих технологија, отворених економија и процеса глобализације.

"Имајући у виду значај образовања младих и утицај на добробит друштва, институције Српске наставиће да раде на унапређењу система образовања, те у том смислу пружати подршку студентима стварањем услова за квалитетан живот и рад", поручио је Додик.

Он је посебне честитке студентима упутио поводом потписивања ове декларације, нагласивши да ће се тиме бити додатно унаприједити сарадња и дијалог с надлежним институцијама.

Честитку је упутила и предсједница Владе Жељка Цвијановић која је навела да су "знања стечена на нашим факултетима, уз традиционално познату упорност и одлучност наших студената, гарант просперитета Српске".