latinica  ћирилица
17/11/2014 |  19:50 | Аутор: sportal.rs

Комесар за безбједност ФСС: Навијачи диригују клубовима

Комесар за безбjедност Фудбалског савеза Србије (ФСС) Миливој Мирков рекао је да су навијачи и, како је навео, на брзину донијет Закон о спрјечавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама, главни проблем када је у питању безбједност на утакмицама.

"Погледајте шта је урађено прије, а шта послије 2003. године. Законом је све пребечено на организатора, а он није припремљен и обучен да прихвати ту улогу и нема адекватну редарску службу. Истовремено, направљена је својеврсна фузија овлашћења редара и приватног обезбјеђења. Код нас постоји визија да је редар ратник који треба да се бије са навијачима, а није тако. Са друге стране, редарска служба не може да примени нешто, док не буде лиценцирана. Наш закон није пратио реално стање, донијет је на бризину и тешко је сада очекивати одређени квалитет", рекао је Мирков на конференцији ОЕБС-а о унапређењу безбједности на спортским догађајима у хотелу Холидеј Ин, преноси Тањуг.

Он је додао да се на проблем са хулиганима у Србије надовезо и организовани криминал.

"Код нас нико неће да се супротстави навијачима, па чак ни клубови. То је највећи проблем, сви знамо шта је потребно, али хоћемо да то уради неко други. Морамо да очистимо своје двориште. Они владају трибином, стадионима и клубовима. То није ништа ново, ниједну одлуку клуб не може да донесе без навијача", рекао је Мирков.

Према његовим ријечима, навијачи добили простор и искористили га на најбољи начин.

"Њих навијање најмање интересује, зато се догоди да полупају игачима возила на паркингу, улазе у свлачионице, шамарају, одузимају капитенске траке. Некада су били 12, а сада први играч, постали су сила, њих неко подржава, сами одлучујују шта ће и како ће и увијек ће бити по њиховом. Ми не управљамо утакмицом, немамамо контролу над навијачким групама и ту је проблем, не дај Боже да се нешто догоди и да морамо да евакуишемо стадион, не знам како би то изгледало", рекао је Мирков.

Он је поручио да је о овим проблемима писао Владама на челу са Мирком Цветковићем и Ивицом Дачићем, као и садашњем премијеру Александру Вучићу.

"Велики проблем имају организатори спортских догађаја јер су добили посао који би требало да обавља полиција. Није ријешено ни питање власништва, више ни немамо адекватних комесара за безбједност, јер већина их има кривични пријаве, па и ја сам. Не постоје официри за рад са навијачима, велики проблем је и слаба медијска пропраћеност. Шта год да примијенимо, неће дати резултат, јер ако навијач зна да неће добити пријаву, да неће бити процесуиран, онда не можемо ништа да урадимо", закључио је Мирков.