latinica  ћирилица
17/11/2014 |  21:05 | Аутор: СРНА

И.Сарајево: Фестивал "Корал - вечери чешке музике"

Музика и умјетност уопште стварају најјаче мостове међу људима, рекла је отправник послова Амабасаде Чешке у БиХ Клара Кадлецова, отварајући у Културном центру Источно Ново Сарајево Фестивал "Корал - вечери чешке музике".
И.Сарајево: Фестивал "Корал - вечери чешке музике" - Фото: СРНА
И.Сарајево: Фестивал "Корал - вечери чешке музике"Фото: СРНА

"Веома нам је драго што је Амбасада Чешке у Сарајеву подржала иницијативу Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву да се одрже вечери чешке музике, те тако начини културни мост између Источног Сарајева и Прага", истакла је Кадлецова.

Умјетнички директор Фестивала Клаудија Кркотић изјавила је да је прво вече "Корала" културни догађај највишег ранга с обзиром на наступ професора клавира на Конзерваторијуму у Прагу, чешког пијанисте Михаила Резека који је одржао више од 2.000 концерата.

"Резек ће свој солистички концерт свирати и на затварању фестивала у четвртак, 20. новембра. Фестивал је јединствена прилика да се публика у Источном Сарајеву упозна са чешким композиторима који нам нису толико блиски и очекујем да ће одзив бити одличан, као и на прошлогодишњим вечерима руске музике", додала је Кркотићева.

Вечерас су се публици представили и пијаниста Александар Сердар, редовни професор флауте на Музичкој академији у Источном Сарајеву Сања Стијачић, те професор клавира на Музичкој академији у Сарајеву Ехлимана Тиквеша.

Госте су поздравили градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија и ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић, који је нагласио да тај фестивал представља позитиван примјер сарадње професора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву са колегама из других земаља.

Током четири дана фестивала биће одржан и мајсторски курс за клавир и соло пјевање.

Фестивал "Корал" први пут је одржан у децембру прошле године када је био посвећен руској музици.