latinica  ћирилица
17/11/2014 |  21:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: На Криму се десило што и на Косову

Руски предсједник Владимир Путин је у интервјуу за њемачку телевизију АРД, између осталог, рекао да се на Криму није десило ништа другачије од онога што се догодило на Косову.

Путин је оцијенио косовски случај као преседан и примјер за то да "међународне инстанце" дефинишу "међународно право“ кроз "своју праксу".

Новинар АРД упитао је руског предсједника да ли мисли на пресуду Међународног суда правде према којој је Косово имало право на самоодређење и да су грађани Косова могли да гласају о томе желе ли сопствену државу или не, на шта је Путин  одговорио "Управо тако. Али не само то: ту је стајало оно најважније, да када је ријеч о самоодређењу, народ који живи на одређеној територији, није обавезан да о томе пита државу на чијој територији се тренутно налази. Дозвола централне владе за спровођење мјера самоодређења – није потребна. То је најважније. На Криму се није десило ништа другачије од онога што се десило на Косову", рекао је Путин.

"Тамо је независност проглашена одлуком парламента. На Криму није само парламент донио одлуку, већ је одржан и референдум. И његов резултат је био убједљив. Шта је демократија? Сви то знамо. Шта је демос – Народ. Демократија је право народа. У овом случају право на самоодређење," рекао је Путин.