latinica  ћирилица
17/11/2014 |  21:13 | Аутор: ТАНЈУГ

УН упозориле на ширење насиља у Израелу и Палестини

Уједињене нације су данас упозориле да би насиље у Израелу и на палестинским територијама могло још да се погорша, ако не буде брзог повратка за преговарачки сто.

Помоћник генералног секретара свјетског тијела Јенс Тојберг - Франдзен рекао је Савјету безбједности УН, који броји 15 чланица, да "повратак преговорима није био никада важнији".

"Без истинске посвећености страна свеопштем побошљању живота Палестинаца, можемо очекивати даље погоршање безбједносне ситуације и ширење тренутног насиља", рекао је он.

Ово упозорење услиједило је након прошлонедјељне посјете региону државног секретара САД Џона Керија који је настајао да смањи напетост због неспоразума око светог мјеста у јерусалимском старом граду.

Напетост су још више појачали планови Израела да шири јеврејска насеља . Сукоби су скоро свакодневно избијали на мјесту гдје се налази џамија ал Акса. То мјесто је свето и за муслимане и Јевреје.

Све се тодогађа после седмонедјељног рата у Појасу Газе и док је на снази прекид ватре који би тек требало да се консолидује.
Тојберг -Франдзен је на састанку о Блиском истоку рекао да има неких знакова напретка о обнови Појаса Газе али да је ситуација осјетљива.

Израел је пристао да 800 камиона са материјалом за реконструкцију уђе у Газу али пројекти УН вриједни 62 милиона долара још увијек чекају одобрање израелске власти. Уз то је било мало напретка у успостављању палестинског јединства и јаз између Хамаса, који доминира у Гази и Фатаха, на Западној обали, још увијек постоји, а јединство је кључно за обнову.

Египат ће касније у новембру бити домаћин нове рунде преговора да се консолидује прекид ватре у Гази, послије рата у коме је погинуло скоро 2.200 Палестинаца, а на израелској страни 73 људи, наводи АФП.

Тојберг-Франдзен је рекао је да сqедећа рунда насиља никада није далеко, имајући у виду да окупација траје скоро пола вијека и чињенице да нема напретка ка дводржавном решењу сукоба.