latinica  ћирилица
17/11/2014 |  21:36 | Аутор: СРНА

Б.Лука: Концерт италијанског симфонијског оркестра

Симфонијски оркестар италијанске регије Фриули–Венеција–Ђиулија вечерас је у Бањалуци одржао концерт на којем је извео дјела Лудвига ван Бетовена, Петра Иљича Чајковског и Франца Шуберта.
Концерт италијанског симфонијског оркестра - Фото: СРНА
Концерт италијанског симфонијског оркестраФото: СРНА

Оркестар је у Културном центру Бански двор, под диригентском палицом Врама Чифчијана, извео Бетовенову "Увертиру за Кориолан", Виолински концерт у Д-дуру Чајковског и Шубертову Девету симфонију у Ц-дуру.

Концерт је одржан у оквиру мјесеца италијанске културе у Европи.

Почасни конзул Италије у Републици Српској Данило Капасо рекао је да је Бањалука вечерас главни град манифестације мјесеца италијанске културе у Европи.

Продекан за умјетност и међународну сарадњу Академије умјетности бањалучког универзитета Биљана Јашић Радовановић рекла је да су концерт организовали ова високошколска установа, италијанска Амбасада у БиХ и Асоцијација "Прођето музика", с обзиром на то да се мјесец италијанске културе у Европи подударио са манифестацијом Дани италијанске културе у БиХ.

- Са асоцијацијом "Прођето музика" имамо и сарадњу у фестивалу "Звуцима градова", чији умјетнички директор сваке године у Бањалуци бира наше најбоље студенте који добијају један или два цјеловечерња концерта на том фестивалу - рекла је Радовановићева.

Она је додала да ће оркестар наставити турнеју концертима у Сарајеву, Београду, Подгорици, Новом Саду и Тирани.

Солиста на виолини вечерас је била Јеонђу Јеонг са Музичке академије Универзитета у Сарајеву.