latinica  ћирилица
17/11/2014 |  22:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрвати дугују "до гуше"

Током наредне три године, Хрватска ће на камате потрошити око 4,5 милијарди евра, а то је једногодишња пензија за 1,2 милиона пензионера.

Толики новац би, истовремено, био довољан за трогодишње финансирање планираних издатака за науку, образовање и спорт, пише Нови лист.

Трошкови камата које Хрватска мора да плаћа у свакој години више од два и по пута премашују и буџет Министарства одбране.

Како наводи лист, ријеч је о зачараном кругу, јер осим за покривање дефицита, Хрватска мора да подиже и нове кредите како би отплатила старе који доспијевају на наплату.

Према пројекцијама јавног дуга за наредне три године, на наплату доспијева око 68 милијарди куна кредита, што значи да уз задужење за дефиците, Хрватска у периоду од 2015. до 2017. мора да изда обвезнице или подигне кредите веће од 101 милијарде куна.

Предлагано је да Хрватска покуша да репрограмира свој укупни јавни дуг, али се томе противе неки аналитичари објашњавајући да је то сигнал повјериоцима да држава не може да враћа дуг, што аутоматски отежава и поскупљује услове за будуће кредите.

Како наводи лист, у том случају Хрватској само преостаје распродаја имовине, од некретнина до предузећа у државном власништву, што је краткорочно рјешење и не може ријешити проблем јавног дуга који је већ прешао 80 одсто бурто друштвеног производа, уз тенденцију раста и наредних година.