latinica  ћирилица
18/11/2014 |  08:03 | Аутор: Агенције

Јерусалим: Напад у синагоги, шесторо погинулих

Два Палестинца наоружана сјекирама и пиштољима упала су у синагогу у Јерусалиму и убили четворо, а повриједили шест људи, прије него што су их убили полицајци, објавили су јутрос израелски медији.

Портпарол израелске хитне помоћи је за Војни радио изјавио да су љекари на мјесту напада указали помоћ девет особа, од чега је петоро у тешком стању, пренио је Ројтерс.

Портпарол полиције Мики Розенфелд је изјавио да власти у Тел Авиву сматрају овај најтежи напад у посљедњих неколико година "терористичким актом".

До напада је дошло током јутарње молитве у синагоги на југозападу Јерусалима, у насељу Хар Ноф.

"Двојица терориста, вјероватно из источног Јерусалима, ушли су у синагогу у Хар Нофу и напали вјернике сјекирама и пиштољем. Терористи су неутралисани", изјавила је портпарол полиције Луба Самри за агенцију АФП.

Нетанијаху најавио оштар одговор на напад у синагоги

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху најавио је да ће Израел "одговорити оштро" на смртоносни напад на синагогу у Јерусалиму. Нетанијаху је напад означио "окрутним убиством Јевреја који су дошли да се моле и које су убиле гнусне убице".

Нетанијаху је насиље приписао хушкању од стране исламистичког Хамаса и палестинског предсједника Махмуда Абаса.

Израелски премијер је рекао да међународна заједница игнорише хушкање на насиље, али није улазио у детаље. Хамас и Исламски џихад су похвалили напад на синагогу, истаквши да је то реакција на смрт једног палестинског возача аутобуса.

У саопштењу је Хамас, који доминира Газом, навео да је то "одговор на убиство мученика Јусуфа Рамунија".

Ријеч је о возачу аутобуса из источног Јеруслима који је нађен објешен у свом возилу касно у недјељу, у инциденту који је полиција описала као самоубиство, али су његове колеге рекле да изгледа као убиство.

Абас осудио напад

Палестински предсједник Махмуд Абас осудио је данашњи напад. Ово је први пут да је Абас директно осудио насиље током немира у посљедњих неколико седмица.

- Предсједништво осуђује напад на јеврејске вјернике на једном од њихових мјеста за молитве у западном Јерусалиму и осуђује убиства цивила, без обзира на то ко их је починио, саопштила је Абасова канцеларија.

У тексту се додаје да "дошло вријеме да се окончају окупација и узроци тензија и насиља".

Кери: Напад на синагогу је чин чистог терора

Амерички државни секретар Џон Кери осудио је напад на синагогу и означио га као "чин чистог терора и бесмислене бруталности".

Кери, који се налази у Лондону, позвао је палестинско руководство да осуди напад, који су извела двојица Палестинаца у ултраортодоксној четврти Хар Ноф.

- Наша срца су са Израелцима, рекао је Кери и додао да позива "палестинско руководство на свим нивоима да осуде овај чин најоштрије...и да предузму озбиљне кораке у уздржавању од сваке врсте подстицања".

Народни фронт за ослобођење Палестине преузео одговорност за напад

Бригаде Абу Али Мустафа, оружано крило Народног фронта за ослобођење Палестине, саопштиле су да су извеле напад на синагогу у Јерусалему у уторак рано ујутру.

Народни фронт за ослобођење Палестине је екстремно љевичарска палестинска националистичка група. Она је и даље једна од водећих палестинских фракција и њени милитанти стоје иза бројних ранијих напада на Израелце.

Хамас и друга палестинска исламска милитантна група, Исламски џихад, поздравили су напад. Израел је обје групе означио као терористичке организације.