latinica  ћирилица
18/11/2014 |  08:29 | Аутор: СРНА

Снимци заробљених Француза и Холанђанина

Исламистичка организација "Ал Каида у исламском Магребу" на интернету је објавила снимак заробљеног Француза Сержа Лазаревића и Холанђанина Сјака Ријкеа, који од својих влада траже да преговарају о њиховом ослобађању.

Видео-снимак постављен је на џихадистичком форуму, који води сјеверноафрички огранак терористичке мреже Ал Каида, и подијељен је на два дијела у којем је сваки од талаца приказан на различитим локацијама.

На првом видео-снимку приказан је Лазаревић, који је отет у Малију и у заробљеништву у Сахари је скоро три године, с црним турбаном на глави како сједи у теренском возилу.

"Веома сам болестан, имам лоше бубреге и висок крвни притисак. Живот ми је у опасности од француске интервенције у Малију. Тражим од предсједника Франсоа Оланда да учини све што може да ме ослободи, јер је он одговоран за све што ће ми се десити", наводи Лазаревић.

Из канцеларије француског предсједника саопштено је да су обавјештајне службе потврдиле аутентичност снимка.

Посљедње појављивање у јавности Лазаревића било је у јуну. Другог Француза Филипа Вердона, који је отет с Лазаревићем, убили су отмичари на сјеверу Малија.

У другом дијелу снимка приказан је Холанђанин Ријке, који је на силу одведен из ресторана у Тимбуктуу у новембру 2011. године током путовања кроз Сахару.

"Данашњи датум је 26. септембар 2014. године и сада је прошло више од 1.000 дана мог заробљеништва у Сахари. Имам озбиљних проблема с кичмом и не осјећам се добро. Сматрам да је моја Влада одговорна за све што ми се деси. Молим вас помозите ми", каже Ријке.

Аутентичност снимка није било могуће провјерити.

Ниједан од талаца није изнио посебне захтјеве АКИМ-а, али су обојица поменули ослобођење америчког војника у мају када је заузврат из Гвантанама пуштено пет авганистанских заробљеника.