latinica  ћирилица
18/11/2014 |  08:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров: ЕУ близу тачке без повратка

Москва изражава наду да везе између Русије и Европске уније још нису прешле "тачку без повратка", изјавио је данас руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

Он је рекао да је политика ЕУ према текућој украјинској кризи очигледно покушај да се пребаци одговорност која, у ствари, подрива повјерење према европском континенту, јавила је руска новинска агенција Тасс.

"Надамо се да још нисмо прешли тачку без повратка. Заинтересовани смо за прогресивни развој односа (са ЕУ)", рекао је Лавров на заједничкој сједници Колегијума руских и бјелоруских министарстава иностраних послова и примијетио да "Русија држи ЕУ за свог веома важног партнера".

Изјава руског министра услиједила је пошто је Брисел увео нове, додатне, санкције проруских снагама у Украјини које, како наводи АФП, подржава Кремљ, а Москва одговорила забраном увоза хране из земаља ЕУ.

Лавров је примијетио да је званични Кијев заузео курс "друштвено-економског гушења југоистока Украјине, додаје Тасс.

"Апелујемо да се започне свеукрајински безусловни и извршни дијалог како је то предвиђено мировним споразумима из Минска од 5. септембра", рекао је Лавров и додао да умјесто успостављања стабилних контаката, званични Кијев је заузео курс друштвено-економског гушења југоистока Украјине гдје претежно живе Руси.