latinica  ћирилица
18/11/2014 |  09:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Цијене нафте наставиле да падају

Цијене нафте су данас наставиле да падају, након што су подаци показали да је привреда Јапана склизнула у рецесију, навели су аналитичари.

Барел америчке "лаке" нафте за испоруку у децембру појефтинио је на меркантилној берзи у Њујорку 37 центи на 75,27 долара, док је барел сјеверноморске нафте типа "брент" за јануарску испоруку на тржишту у Лондону појефтинио 37 центи на 78,94 долара, преноси агенција Франс прес.

"Цијене нафте су под притиском због слабих економских података из Јапана и растућег скептицизма у погледу тога да ли ће Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) договорити ограничавање производње нафте", наводи се у извјештају сингапурске "Јунајтед оверсиз банке".

Званични подаци из Јапана показали су јуче да је привреда те земље у периоду јул-септембар потонула за 0,4 одсто, или на годишњем нивоу за 1,6 одсто. Такви подаци услиједили су послије пада од 1,9 одсто из периода април-јун, што значи да је привреда Јапана сада ушла у техничку рецесију.

Према подацима америчке Агенције за енергетске информације, Јапан је у 2013. години био трећи највећи свјетски увозник сирове нафте послије САД и Кине, будући да је увозио око 4,4 милиона барела дневно, од чега је трећина потицала из Саудијске Арабије.