latinica  ћирилица
18/11/2014 |  11:36 | Аутор: РТРС

Њемачки концерн подмитио грчку војску у трговини оружја

На захтјев Грчке, њемачко правосуђе је покренуло истрагу против више њемачких произвођача оружја. Они су оптужени да су грчкој држави и војсци плаћали мито да би добили уговоре о испоруци оружја и друге опреме.

Њемачки правосудни органи почели су истрагу због сумњивих послова концерна за производњу оружја и војне опреме КМW (Клаус-Мафај Вегман) у Грчкој. Лист “Зидојче цајтунг“ преноси да та фирма није била задовољна посљедњим пословима те да је извоз оружја све тежи откако се њемачки министар привреде и шеф СПД Зигмар Габријел противи присуству њемачког оружја у читавом свијету. Како наводи минхенски дневник, једина свијетла тачка за индустрију оружја је криза у Украјини због које је порасло интересовање за тенкове, преноси DW.

Прошле недјеље су истражитељи претресли просторије КМW у Минхену и Каселу због основане сумње да је овај концерн платио мито да би продао Грчкој тенкове типа Леопард 2 (фотографија горе) у вриједности од 1,7 милијарди евра.

Истрага против 13 функционера

Случајем КМW се посебно позабавио тим новинара “Зидојче цајтунга“, те јавних сервиса NDR и WDR. Они су сазнали да су се истражитељи дали на посао послије молби из Атине. Грчко државно тужилаштво је, наиме, почело своју истрагу због мита и прања новца у вези са тенковима Леопард 2, али и оклопним хаубицама PzH 2000. Ријеч је о артиљеријском оруђу које је КМW још прије десет година испоручио Грцима, и то у вриједности од 190 милиона евра. Приликом склапања оба посла, грчка држава и војска су – према сумњама због којих је покренута истрага – примили мито од њемачког концерна.

Рација у просторијама тог концерна није био једини прошлонедјељни удар на њемачку индустрију оружја. Државно тужилаштво у Атини је због учешћа у подмићивању подигло оптужице и против 13 особа које су углавном биле запослене у фирмама Рајнметал и Атлас. Рајнметал је преко бременске фирме-кћерке Дефенс електроникс прије више година продао грчкој војсци систем противваздушне одбране Асрад – за 150 милиона евра. Атлас тренутно припада фирмама Тисен-круп и Ербас, а раније је био у власништву британског концерна BАЕ. Из тог времена потичу сумњиви послови са модернизацијом подморница њемачке производње, које је Атлас добио – како се сумња – такође плаћањем мита.

Према наводима “Зидојче цајтунга“, сада би оптужени функционери требало да дају исказе пред судом у Атини. Онај ко не одговори на позив може да очекује да ће против њега бити издат међународни налог за хапшење.

“Плаћање мита не може да се одбија од пореза“

Ово нису први скандали те врсте у пословању са оружјем између Њемачке и Грчке. Но, док су раније њемачки органи правосуђа сазнања стечена у својој земљи преносили колегама у Грчку, сада је обрнуто. “У Грчкој је“, пише минхенски лист, “стасала нова генерација у правосуђу која више не жели да гледа како корупција разједа државу, која жели да рашчисти ствари и стално биљежи нове спектакуларне успјехе“.

Мито и утаје пореза у послу с оружјем очигледно иду руку под руку: у оквиру текуће истраге, шеф концерна КМW Франк Хаун оптужен је да је новац употријебљен као мито пријавио као “посебне издатке“ који могу да се одбију од пореза. У читавој ствари је занимљиво то што је посао с оклопним хаубицама склопљен прије десет година. Према њемачком закону, то значи да је кривично дјело давања мита – застарјело. Међутим, утаја пореза – није. Тако Хаун може бити оптужен само за овај други деликт, јер, како се то, сасвим озбиљно а при томе готово цинично, наводи у њемачким медијима, “плаћање мита не може да се одбије од пореза“.