latinica  ћирилица
18/11/2014 |  13:04 | Аутор: sportal.rs

Енглези о хулиганизму: Све полази од Владе

Један од водећих гостију на конференцији ОЕБС-а о унапређењу безбједности на спортским догађајима је официр за безбједност Кристал Паласа, Адриан Робертс.
Нереди на дербију - Фото: ТАНЈУГ
Нереди на дербијуФото: ТАНЈУГ

Комесар за безбједност Фудбалског савеза Србије (ФСС) Миливој Мирков рекао је да су навијачи главни проблем када је у питању безбједност на утакмицама, али да нико неће да им се супротстави, па чак ни клубови.

Гост из Енглеске открио је своје мишљење о сузбијању нереда на стадионима, а није могао да не помене Маргарет Тачер која је посебним законом довела у ред навијаче на Оству.

"Све полази од Владе. Она је та која даје одређене надлежности полицији и судству. Данас код нас, ако неко утрчи у терен биће ухапшен, приведен прекршајном судији и тај више никада неће моћи да дође на неки стадион у Енглеској. Међутим, ако немате подршку правосуђа, онда имате велики проблем", рекао је Робертс и описао како је "Челична лејди" промијенила ствари у Енглеској, која је средином осамдесетих била талац хулиганизма:

"Ми смо били у таквој ситуацији 70-их и 80-их година прошлог вијека. Међутим, након трагедија на Хејселу и Хилсбороу, почели смо озбиљније да приступамо том проблему. Створили смо сјајан обавјештајни систем и сада имамо све податке који нам требају унапријед. Казне су драконске, нема милости према хулиганима. Можда кључну улогу имају фудбалски обавјештајци, који познају навијаче, знају ко је ко и знају против кога се морају спровести одређене активности", рекао је Робертс, а преноси хрватски Индекс и додао да су већ информисани о потенцијалним проблемима пред меч Енгелске и Шкотске.

"Није потребно посебно помињати о каквом се ривалству ради. Већ имамо информације да можемо очекивати проблеме. На основу тих дојава, полиција ће покуцати на врата проблематичних навијача и изоловати их. Неће им бити допуштено да дођу на стадион. Има полиција начине да некога изолује и на 24 сата и то се често користи. У Шкотској полиција може да приведе навијача ако сумња да ће тај нешто да уради", рекао је Робертс.